Прокурорската колегия не гласува оставката на Гешев, защото вече не е прокурор

Eдинодушно с 8 гласа "за" прокурорската колегия на ВСС остави без разглеждане оставката на бившия главен прокурор Иван Гешев, тъй като след предсрочното му отстраняване от поста той вече не е прокурор. До решението се стигна след обсъждане на три варианта, които са предложили членовете на Комисията по атестирането и конкурсите по казсуса с Гешев, който вчера отново се оплака, че кадровият орган не го освобождава като прокурор, а това пък спира амбициите му за политическа кариера.

На заседанието на прокурорската колегия Огнян Дамянов припомни, че на 12 юни пленумът на ВСС с решение установи условие за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев и предложи на президента неговото предсрочно освобождаване. На 15 юни президентът издаде указ, с който освободи главния прокурор.

След това писмено Гешев е изразил желание да бъде преназначен на длъжност "прокурор във Върховната касационна прокуратура", по което не е имало никакво произнасяне до момента, обясни Огнян Дамянов.

Междувременно малко след това той е депозирал ново искане от 19 юни, с което изрично заявява, че не желае да бъде преназначаван на тази длъжност и изобщо не желае да работи в прокуратурата.

"Разгледани са и двете заявления, второто е прието за сведение. Колегията е сезирана с ново искане от 27 юни 2023 г. от Иван Гешев", обясни Дамянов. В последното искане той отново е настоял да бъде освободен като прокурор.

Дамянов посочи, че след като самият Гешев се е отказал от искането си да бъде преназначаван във ВКП, то той няма как да бъде назначен като прокурор там. След като не е бил преназначен като прокурор след остраняването му като ръководител на прокуратурата, то той няма как да бъде прокурор и да бъде отстранен.

"Той не е преназначаван на длъжност прокурор след освобождаване от поста главен прокурор, каквото качество, според мен, Гешев след 15 юни не притежава. Заради това няма как да бъде освободен. Не може да съществува абстрактна длъжност прокурор. Тя може да съществува само в рамките на конкретна длъжност в съдебната власт", коментира Огнян Дамянов и обясни, че ще гласува за първия вариант, който на практика оставя без произнасяне искането на Гешев да бъде освободен.

Вторият вариант, предложен от Комисията по атестирането и конкурсите е да се приеме изрично решение, с което Гешев да бъде преназначен на длъжност прокурор във ВКП.

"Някои от членовете на КАК считат, че колегията трябва да се произнесе с конкретно решение за искане за преназначаване, след което изрично да бъде освободен. Аз съм категорично против, защото има изрично негово последващо заявление, че не желае да бъде преназначаван", посочи още Дамянов.

Третият вариант, обсъждан от ресорната комисия, е да се приеме решение, с което прокурорската колегия да откаже да назначи Гешев във върховната прокуратура, а след това да го освободи.

"Не разбирам дилемата каква е. Той от 15 юни не е магистрат и прокурор в Република България. Ако не е бил съгласен с акта на прокурорската колегия и е имал съображения още на 19 юни, да обжалва пред единствения надлежен орган, който не е социалните мрежи, а Върховния административен съд. Доколкото ми е известно, той не го е направил, а и срокът е изтекъл", заключи още Огнян Дамянов.

Гергана Мутафова също взе думата и каза, че ще подкрепи първия вариант на решение със същите мотиви.

"Ще дам само моето предположение за този "казус" пред прокурорската колегия - няма постъпила жалба от него срещу решението на прокурорската колегия да приеме за сведение искането на Гешев, с което оттегля молбата си да бъде преназначен във ВКП", каза Мутафова.

Тя посочи, че вчера й е попаднало кратко видео от иначе дългото изявление на Гешев. По думите й в него той "на няколко пъти каза, че бил подал оставката си като прокурор, а седмица по-рано коментира в други платформи и медии, че прокурорската колегия изпитвала някакъв страх да го освободи като прокурор и макар че бил искал".

"За мен е повече от ясно защо се прави и начинът, по който се артикулира, също е ясен. С оттеглянето си няма вариант, в който служебно да е бил назначен като прокурор, без да посочва къде. ВАС ще си каже думата в крайна сметка, ако бъде сезиран от Гешев", коментира още Мутафова.

Стефан Петров също отхвърли другите два варианта с мотива, че прокурорската колегия не може да възстанови някого на някаква позиция, когато той самият не желае.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини