ВАС потвърди нарушение на ТЕЦ "Марица 3" - но къде си изхвърлят отпадъка, ще ги глобят ли с половин милион, пита бивш министър на околната среда

Изображение 1 от 6

    На 12 юни 2023г. Върховния административен съд (ВАС) потвърждава предписания на РИОСВ - Хасково за задължителни действия за рекултивация на сгуроотвалите (места за съхранение на неопасни отпадъци) на ТЕЦ Марица 3. Бившият министър на околната среда Борислав Сандов призовава след решението на съда, РИОСВ - Хасково да наложи глоба до 520 000 лева на предприятието.

    В решението на съда пише, че депата за отпадъчните продукти от изгарянето на въглища и сероочистваща инсталация на централата са изведени от експлоатация със заповед на Изпълнителния директор на ТЕЦ "Марица 3" АД, едната от 2011 година за сгуроотвал "Горен бюк", а другата от 2014 година за „Галдушки ливади". Още през 2014 година заместник-министърът на околната среда и водите е уведомил директорите на РИОСВ – Варна, Велико Търново, Монтана, София и Хасково, че във връзка с изтеклия на 31.12.2014 г. преходен период по § 20 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ за преустановяване дейността или реконструкцията на съоръженията, които не отговарят на изискванията на депонирането на отпадъци, същите следва да предприемат действия, изразяващи се в даване на операторите на предписания с кратки срокове, за изпълнение на изискванията и налагане на санкции за неизпълнение.

    Това са сгуроотвалите или могат да се нарекат "черните езера" - снимка 2023г.

    Проверка на РИОСВ - Хасково с тогавашния директор Наталия Пачеманова установява, че 7 години по-късно "кратките срокове" не са спазени и депата не са рекултивирани ( процес по възстановяване на естествения вид на място ), за което прави предписание на предприятието и дава срок за неговото изпълнение от 22.07.2022 до 30.09.2022 г. Това предписание е било обжалвано в съда, който е отсъдил в полза на държавния орган и решението остава в сила и не подлежи на обжалване.

    Видно от последвала проверка отново на РИОСВ - Хасково, но вече с нов директор, през месец януари отново се установява, че депата не са рекултивирани и налага глоба от 9 500лв.

    Според Борислав Сандов, "Освен щети за околната среда и водите (до обектите тече река Марица), тези сгуроотвали имат и пряка връзка със здравето на хората, защото при по-силен вятър разнасят пепел на голям периметър, включително към град Димитровград", и пояснява, че това е така от десетилетие заради “широко затворените очи” на държавните контролни органи. Бившият министър задава и въпроса, щом централата няма депа за отпадъци в експлоатация, къде се изхвърлят отпадъците от неговата дейност, което навява към съмнение, че може да го правят незаконно. "Видно от следите от камион до самите съоръжения, подозирам че те се използват все още, в нарушение на редица други норми. Очаквам настоящото ръководство на РИОСВ - Хасково и ИАОС да оповестят данните за това къде биват депонирани отпадъците на ТЕЦ Марица 3, доколкото в Комплексното разрешително не е упомената конкретната площадка." пише Сандов.

    На снимката от тази година, ясно си личат следи от камион

    Сандов отправя и апел към настоящото ръководство на РИОСВ - Хасково да наложи две санкции на ТЕЦ Марица 3, по смисъла на чл.164 и чл.166 от Закона за опазване на околната среда, като предвидените стойности са съответно от 10 000 до 500 000 лв и от 2000 до 20 000 лв. С това той отново връща топката в контролната институция, която трябва да намери начин да въздейства върху предприятието, което да изпълни екологичното законодателство, с което да се защитят хората и природата.

    За съжаление това не е единственото нарушение на еко законодателството и комплексното разрешително на централата, което е с повтаряемост във времето. РИОСВ издават предписания и актове, а от центаралата ги оспорват и се жалят в съда, водят се дела, но проблемите не се отстраняват. След последното “палене” на централата през тази седмица, целият град вижда, че въпреки дългия престой, в който тя не работеше, не е отстранен и проблема с изпускане на неорганизирани емисии от производствената сграда. От котелното продължават денонощно да излизат непречистени пушеци, които замърсяват въздуха. Това нарушение отново е установено от РИОСВ - Хасково, след подаване на сигнали до институцията от граждани. От инспекцията дават поредно предписание на ТЕЦ-а с дългия срок от 1 месец за отстраняване на нередностите, коментираха от държавната институция. Дали в рамките на този месец централата ще отстрани проблемите, за които са критикувани повече от година, все още никой не може да гарантира, но тази повтаряемост показва една безпомощност на държавните органи да принудят един нарушител на правилата, да започне да спазва закона, за да бъде защитено населението.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини