Пламен Димитров: Идният вторник ще бъде Видовден

Около 70% от нашите искания са изпълнени, но остават тези около 305 млн. лева, за отделните системи, чиито представители протестираха – спешни медици, полицаи, работещи в земеделието. Искаме увеличението на заплатите на база наблюдение юни 2023 към юни 2022 година. 21% е поскъпването на 20-те стоки, които наблюдаваме. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по NOVA NEWS.

По думите му частният сектор се справя много по-добре отколкото държавния сектор. Правителствата изостават с близо 7-8%. "Вторник идната седмица е Видовден", закани се Димитров. Той наблегна, че заплатите и техният ръст не са инфлационен фактор. Очакванията на синдикатите са инфлацията да е над 10%, но в бюджета е заложено по-малко число.

Според него политиците лесно ще намерят исканите 305 млн. лева от синдикатите. „Разходната част има две пера, които, макар и намалени, имат резерви – капиталовите разходи. В края на април сме похарчили 1,8 млрд. лв. за капиталови разходи. Поне 200-300-500 млн. има, които няма да бъдат похарчени и могат да бъдат заложени за заплати”, каза Димитров.

Второто перо е издръжката на системите – ток, парно, те бяха увеличени през 2022 г. с 2 млрд. лева. 7 млрд. лева сме похарчили за издръжка на всички държавни системи, което е с 2 млрд. повече от 2021 г., даде пример синдикалистът.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини