Възстановяват Експертния съвет по религия към МОН

Възстановяват Експертния съвет по религия към Министерството на образованието и науката, съобщиха от МОН след среща между министър Галин Цоков и ловчанския митрополит Гавраил.

Съвещателният орган към министъра на образованието и науката по въпросите на религията не е провеждал заседания от повече от 3 години. Очаква се през септември да се подновят обсъжданията.

За промените в учебниците министърът изтъкна, че е важно не само да се формират умения и компетентности в учениците, но и да бъде създадена ценностна оценка и да бъдат формирани морални устои в децата и младите хора. Според Галин Цоков часовете по религия имат важно значение и е добре добрият опит, създаден по места да бъде проучван и прилаган.

В разговора участваха главният секретар на Св. Синод епископ Герасим, ректорът на Софийската семинария епископ Пахомий, деканите на православните факултети на университетите в София и Велико Търново – доц. Ивайло Найденов и проф. Магдалена Легкоступ, автори на учебници по религия, учители, родители и др.

Сега религиите в българската образователна система се изучават в избираеми учебни часове и във факултативни учебни часове по утвърдени учебни програми.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини