Украйна анонсира нови удари по Крим и Кримския мост

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че армията на страната му ще продължи да нанася удари по временно окупирания Крим и Керченския (Кримския) мост, предаде УНИАН.

В интервю за CNN той обясни, че Крим и Кримският мост са легитимни цели за украинските войски, защото ударите по тях помагат за намаляване на боеспособността на руските войски и за спасяване на живота на украинските войници.

„Разрушаването на логистичните линии на врага е нормална тактика. Така го лишавате от възможност да получава боеприпаси, гориво, продоволствие и така нататък. Именно затова ще използваме тази тактика срещу тях“, каза министърът.

Украинското контранастъпление изостава от графика, но въпреки това се движи по план, добави Резников в интервюто, цитиран от Укринформ.

Той призна, че офанзивата изостава от графика, но настоя, че „не е обезпокоен“ от това, защото тя се развива по план. „Погрешно е да се смята, че всяко контранастъпление непеременно трябва да бъде бързо“, добави Резников.

Той изброи няколко причини, поради които офанзивата напредва по-бавно от очакваното.

„Нещата опират до противовъздушна отбрана. Опират и до това, че имаме много дълга фронтова линия. А срещу себе си имаме многочислен враг. В крайна сметка това е война, а не компютърна игра. Нашите генерали, нашите командири виждат реалната ситуация на бойното поле. И нека още веднъж да повторя: най-ценното за нас е животът на нашите войници“, каза Резников.

Той добави, че положението на южния фронт се усложнява основно заради минните полета, заложени от руските войски, които са имали време да подготвят отбраната си. Украинските сили е трябвало да прибегнат до разминиране на ръка, за да си проправят път през мините, каза Резников.

„Налага се да използваме нашите военни, нашите сапьори, за да разминираме и да проправим коридори за истинско настътапателно придвижване, но това става много бавно“, заяви министърът. Той добави, че предприемането на едновременни действия на различни места ще обърка руските войски и така те няма да могат да отгатнат кое ще бъде главното направление на украинската контраофанзива.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини