Архитектите готвят промени в ЗУТ

"Повече не желаем да работим при тези условия. Подготвихме промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Не само искаме, а настояваме те септември да влязат в парламентарните комисии и законопроектът да бъде придвижен. Инвестиционният процес започва с архитекта, той трябва да контролира нещата със съответните права и отговорности". Това заяви архитект Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България (КАБ)  по NOVA NEWS.

Настояванията им са за максимално облекчаване на инвестиционния процес, за дигитализация на строителните книжа. "За да направиш един проект, да го съгласуваш с различните инстанции, да бъде одобрен от общината, да получиш строително разрешение, минават над година. Това утежнява процеса. Над 130 поправки в нормативната база създават условия за корупция", каза архитект Милков.

Според проф. Борислав Борисов, зам.-председател на КАБ, особено в големите градове поради голямата плътност на застрояването се стига до съществени проблеми в експлоатацията на сгради. Има случаи, при които огледални фасади с отражение на слънчевата светлина водят до свръх нагряване на определени части. Озеленяването в София намалява, допълни той. "С чисто планови дейности може да се подобри климата"”, категоричен е Борисов.

Според Милков климатиците помагат за увеличение на температурите в градовете. "Бях чел, че всички климатици в един град помагат да се увеличат температурите с 1-2 градуса", обясни председателят на КАБ.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини