Концерти на "Диана Експрес", Михаела Филева и Стефан Илчев за празника на Димитровград

Изключително наситена с разнообразни събития програма за празника на Димитровград ще ознаменува 76 години от създаването на града, съобщават от местната администрация. Празничната програма ще предложи на димитровградчани и гостите на града богата палитра от вкусове и преживявания в рамките на девет дни от 25 август до 2 септември, в които ще се състоят редица концерти, изложби, детски мероприятия, спортни турнири, демонстрации, кино, театрална постановка и уникален футболен двубой между бивши футболни легенди от ФК "Димитровград 1947" и ФК "Хасково".

В поредицата от културни и спортни събития вечерите са изпълнени с ярки акценти, в които гражданите ще могат да се забавляват в летните вечери на открито. В първите три поредни вечери на пл.Поезия ще се разгърнат едни от най-любимите и обичани събития - Пиано бар на открито, Летен кино бар  и Латино парти. Пиано бара на открито е планиран за петъчната вечер в първия ден от програмата, когато в елегантната обстановка в пространство на пл.Поезия ценителите на класната музика ще могат да пеят и танцуват с изпълненията на Пейо Филипов, Камино бенд и невероятния Стефан Илчев.  За втора година място в програмата намира и Летния Кино бар, който предлага на зрителите в съботната вечер насладата от хубав български филм, споделен с питие и емоции. Тази година филмът, който ще гледат киноманите е популярният летен хит "Завръщане 2" на режисьора Ники Илиев, с участието на цяла плеяда от обичани български актьори. В неделната вечер любителите на екзотиката на бразилските карнавални танци ще бъдат въвлечени в истинска латино фиеста с Калин Вельов & Amazonia. 

В магичната атмосфера на Светилището на нимфите и Афродита в понеделник вечерта ще бъде представена театралната постановка "Илинден" на Драматичен театър Ловеч. За целта ще има организиран транспорт с автобуси от града и желаещите ще могат да се записват за пътуването в Исторически музей. На следващата вечер в лятната градина на Исторически музей ще бъде представена книгата "Марбас" на акад.Васил Сгурев и инж.Пенко Ганев, посветена на Западномаришкия каменовъглен басейн, наричан Марбас след Втората световна война и обхващаш райони от Димитровградски, Хасковски и Старозагорски регион. В сряда от 19.00ч. летни хитове и танцувални парчета ще звучат по централната градска алея в концерта "Нека да е лято" на Забавно-духов оркестър.

На връх празника - 2 септември специално за 76-годишнина на Димитровград ще пее любимката на българската публиката Михаела Филева. 

Начало на концертите на сцената на пл.България. ще постави концертът на емблематичната за поколения група "Диана експрес", който е планиран за 31 август. Акцент в програмата е фолклорният концерт на Иво Папазов - Ибряма и оркестър "Тракия". Виртуозът на кларинета и неговият оркестър ще радват любителите на народната музика от сцената на пл.България във вечерта на 1 септември.

И тази година специално място има отделено за тематичното събитие свързано с возилата от времето на соца. Ретро тур на града с емблематични автобуси ползвани в транспорта на социализма от средата на XX век ще стартира в съботния ден на 26 август от 9.00 часа от Автогарата. Билети за тура ще могат да се вземат от касата на ОДТ "Апостол Карамитев" след 10 август. Четири ретро автобуса ще правят по няколко 30 минутни турове из града по повод празника на Димитровград.

Планетариум НАОП "Джордано Бруно" ще предложи вълнуващи космически преживявания из Вселената  през следобедните часове на съботния и неделния ден на 26 и 27 август. Чрез дигиталната апаратура на Планетариума любителите на Космоса ще пътешестват в Слънчевата система и ще се запознаят с Митовете и легендите за съзвездията.

Програмата отново отделя специално внимание и на децата. В неделния преди обед на 27 август Централната градска алея ще се превърне в място за игри, забавления, работилници и песни за децата в специално подготвения Детски фестивал „Лятно театро” и stand-up комедия със забавните смешки на нашия съгражданин Димитър Иванов-Капитана и любимеца на публиката Бай Тъньо.

Във времето от 31 август до 2 септември ще се проведат и две изложения на майстори-занаятчии. Традиционното издание на Алея на занаятите с участието на местни и гостуващи майстори-занаятчии от страната ще представи стари и съвременни техники на ръчната изработка във трите вечери на големите концерти на пл.България. През деня в пространството пред Спортна зала за първи път в града ще се проведе и Ножаро-ковашки пленер, в който посетителите ще могат да проследят процеса при изработването на ножове и продуктите към тях. Пленера е планиран. 

Дългоочакваните дронове-награди във второто издание на играта „Опознай Димитровград, за да го обикнеш 2" организирана от ОП "Детски и младежки център" ще бъдат изтеглени на  31 август от 19.00ч. на пл.„Поезия”.

Почитателите на спорта ще могат да се насладят на три турнира - Футбол на малки врати, Тенис на корт и Стрийтбол. За празника на града ще се изиграе и специален демонстративен футболен мач на стадион "Миньор" между легендарните футболисти тръгнали в своята кариера от ФК "Димитровград 1947" и ПФК Хасково. Събитието ще бъде истински празник за футболните фенове в града, които отново ще могат да видят играта на своите любимци на живо.

За любителите на екстремни преживявания, мотори и рок отново на басейн "Химик" предстои забавно Pool moto party с много водни игри. Почетна обиколка на мото клуб „Викинги” ще постави началото на най-зрелищното шоу с каскади Extreme Stunt show, в което ще участват едни от най-добрите каскадьори в стънта. Вечерта в Rock the Town „Lady Evil” и „Фабричен дефект” са групите, които ще забиват с феновете на спортен комплекс „Раковски”.

Празниците на Димитровград ще се открият с уникална колекционерска изложба на световно известни художници, които вкупом се показват за първи път у нас. Колекцията от произведения е на семейство Кесаури. Изложбата „Френски импресионисти - графика“ включва оригинални графични произведения на най-големите имена сред художниците импресионисти - Пол Гоген, Пиер-Огюст Реноар, Едуард Мане, Анри дьо Тулуз-Лотрек, Едгар Дега, Алфред Сислей, Арман Гийомен, Пол Сезан.

От 28 август ще могат да се видят две изложби. Експозиция с материали и произведения за библиотеката в изложбата „Градска библиотека „Пеньо Пенев” - 70 години в културния живот на Димитровград” и Изложбата "За честа и славата на България", която ще бъде представена от Исторически музей. Изложбата е посветена на българската наградна система от Освобождението до края на ХХ век и е с акцент върху художествената стойност на отличията като произведения на ювелирното изкуство. Представени са над 140 автентични образци на ордени, знаци, почетни звания и медали.

На 2 септември ще бъде открит Туристически информационен център и по традиция ще бъде представен уникалния календар на Община Димитровград`2023/2024, както и ще се проведе Тържествената сесия на Общински съвет – Димитровград, на която ще бъде връчено отличието "Почетен гражданин". Зрелищен пиротехнически спектакъл очаква посетителите на Празничния концерт по повод 76 години от създаването на Димитровград.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини