Четирима български граждани са евакуирани от Нигер

Четирима български граждани са евакуирани от Нигер, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

„След държавния преврат в Нигер на 26 юли и затварянето на всички граници, в МВнР бе получен сигнал от българска туристическа агенция за четирима сънародници на територията на страната, нуждаещи се от евакуация. МВнР предприе конкретни действия в тясна координация с партньорите от Европейския съюз за намиране на варианти за евакуация на българските граждани, без да бъде рискуван техният живот“, информираха от министерството.

Рано тази сутрин българските граждани са напуснали Нигер с полет, организиран от Италия, и днес пътуват за България.

„Използваме случая да благодарим на нашите партньори от Европейския съюз и най-вече на Италианската република и Република Франция, както и на Европейската служба за външна дейност за оказаното съдействие, което допринесе за своевременното и безпрепятствено прибиране на сънародниците ни“, допълниха от МВнР. 

Преди седмица военната хунта, предвождана от генерал Абдурахаман Чиани, свали от власт нигерския президент Мохамед Базум. В петък Чиани се самопровъзгласи за новия лидер на Нигер. Малко по-късно превратаджиите суспендираха констутицията на страната и разпуснаха всички държавни институции.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини