Правната комисия в НС гласува на първо четене промени в Наказателния кодекс

Комисията за правни въпроси в Народното събрание (НС) гласува на първо четене промени в Наказателния кодекс (НК), с които да бъдат завишени наказанията за причиняване на лека и средна телесна повреда. Промените подкрепиха 19 депутати, нямаше "против" и "въздържали се".

Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до осем години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до шест години лишаване от свобода. В промените на НК се предлага да отпадне пробацията при лека телесна повреда, а глобата да бъде завашена от 500 до 1000 лева. 

В обществото има необходимост за по-адекватен отговор дали наказанията при телесна повреда водят до превенция, каза Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) в началото на заседанието на правната комисия. Нито една законодателна мярка не е достатъчна сама по себе си, за да се преустанови насилието. Нужни са комплекс от мерки. Чака ни още много законодателна работа, за да може законите ни да отговорят на съвременните обществени отношения, каза още Йорданова. Независимият съд е достижение на демократичните общества. Наш дълг е да го гарантираме, посочи тя. 

Друго предложение за промяна на Наказателния кодекс предвижда при лека телесна повреда да има наказание от минимум три месеца лишаване от свобода. Предложението беше представено от Цвета Рангелова от "Възраждане". То получи подкрепа от 16 депутати, трима бяха "против".

Омбудсманът Диана Ковачева предложи да има нов състав на престъпления за изтезание и неочвешко отношение. Това са престъпления, които смазват човешкото достойнство и това много пъти бе посочвано като упрек към България, заяви Ковачева. Изтезанията разурашват човешкото достойнство по-буратално от обидата и клеветата, които са инкриминарни, според омбудсмана. 

Институциите закъсняха в известна степен с реакцията си, а обществената рекация дава надежда, каза от своя страна правосъдният министър Атанас Славов, който също участва в заседанието на комисията. Станахме свидетели на случаи, когато бъдат поставени проблеми, свързани с домашното насилие, Народното събрание да бъде ползвано за развихряне на страсти, добави министърът. Позицията на Министерството на правосъдието е, че е важно да има калибриране на санкциите на телесни повреди и квалифициращи признаци. Той се съгласи, че трябва да се помисли и за текстове за изтезание.

Щяхме ли да сме днес тук, ако съдия Гьонева беше направила правилна преценка? Трябваше ли всички да се крият зад съдебния медик, попита Хамид Хамид от ДПС. По думите му съдът трябва да налага адекватни наказания. Когато не го направи, ние ще увеличаваме наказанията, добави Хамид.

Рая Назарян заяви, че често съдът погрешно квалифицира тези деяния като лека телесна повреда, вместо средна. Според нея е нужно Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) да излезе с тълкувателно решение в тази посока.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ не се съгласи, че с повишаване на наказанията ще бъде наложен модел на поведение на съдиите. Целеният ефект е превенция на подобни прояви. Съдебната система трябва да се саморегулира и да отговаря на обществените очаквания, каза той.

Министър Славов се намеси и заяви, че позициите по време на дебата не бива да се приемат като натиск върху съда. Той призова да не бъдат споменавани имена на съдии в рамките на днешната дискусия. Има значение каква работа са свършили разследващите и прокуратурата, каза Славов.

Обществото има нужда да знае всеки как си върши работата. Прокуратурата да не си мисли, че са подминати в ситуацията. Ако някой си беше свършил работата днес, нямаше да сме тук, отговори му Хамид Хамид.

Гроздан Караджов заяви, че вече от "Има такъв народ" (ИТН) са внасяли предложения, свързани с домашното насилие. Няма как за всеки вид интимност да бъде разписана наказателна отговорност, ако има упражнено насилие. Това заслепяване, в което сте влезли, застрашава, посочи Караджов. Според него при махане на пробацията, може да се стигне до налагане на глоби, вместо по-тежки наказания, уточни той. 

От ИТН предлагат две или повече умишлени наранявания по тялото, за които се иска медицинска намеса за затварянето, да бъде квалифицирано като средна телесна повреда. 

Десислава Атанасова каза, че ГЕРБ ще подкрепи предложенията на "Възраждане". Политическото противопоставяне няма смисъл в тази житейска ситуация, допълни тя. 

Заместник-правосъдният министър Емил Дечев коментира, че увеличаването на наказанието невинаги е достатъчно ефективно. Според него дори сега има достатъчно възможности в НК, които не са били ползвани. Имало е възможност да бъдат повдигнати по-тежки обвинения и на база на тях да се иска оставането в ареста на обвинения за случая в Стара Загора, добави Дечев. Той предложи да има методически указания от главния прокурор за по добри практики, ако има противоречива съдебна практика - може да се мисли за тълкувателно решение на върховния съд, според заместник-министърът. 

Независимият депутат Радостин Василев заяви, че се прави опит да се политизира насилието над една жена, което той определи като "зверство". Според него няма вариант да бъде доказана интимна връзка. 

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС коментира, че има опасна тенденция, при която НС се превръща в универсалния виновен. Това е хибридна война срещу парламентаризма, посочи той. 

Адвокат Анели Чобанова посочи, че става дума за системен проблем, който иска комплеско решаване. Хората нямат доверие на полицията и съдебната система, защото не намират защита, когато им е нужна, посочи тя. 

Стойо Тетевенски от организацията "ЛевФем" заяви, че причината за този тип насилие е омраза към жените. Това е насилие, основано на пола, каза той.

Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет цитира решения на съда по правата на човека, в които се говори за престъпления по дискриминационни подбуди. Виждаме извършители на насилие, които гледат на жените като неравнопоставени човешки същества. Произвеждаме младежи, които гледат на жените като предмети, коментира той. 

Нужна е по-висока степен на чувствителност на магистратите, когато трябва да се търсят индикатори за агресия и домашно насилия, каза Пенка Богданова от прокуратурата. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини