Популярен антикоагулант може да помогне при лечение на рак

Широкоразпространеният антикоагулант варфарин има противоракови свойства, установи проучване на изследователи от Колумбийския университет, Ню Йорк, САЩ, съобщи MedicalExpless.

Изследването, проведено върху мишки и върху човешки клетки, е установило, че варфаринът пречи на туморите да се намесват в механизма на саморазрушаване на клетките, който започва, когато те засекат мутации или други отклонения от нормалното развитие.

Резултатите ни сочат, че варфаринът може да се използва и за лечение на множество злокачествени заболявания, включително и за рак на панкреаса, каза ръководителят на изследването проф. Вей Гу от Института по генетика на рака към колежа за лекари и хирурзи в Колумбийския университет.

Откритието, свързано с антикоагуланта, е неочакван резултат от изследването, концентрирано върху молекулярните процеси на регулиране на фероптозата - механизъм на клетъчна смърт, открит от други изследователи от университета. за да изследват как фероптозата се контролира на клетъчно ниво, Гу и колегите му правят генетичен скрийнинг върху клетки на меланома, за да идентифицират гени, свързани с фероптозата. Така те установяват, че генът VKORC1L1 е мощен инхибитор на фероптозата. Варфаринът пък, който се предписва от десетилетия за разреждане на кръвта с цел предотвратяване на сърдечни и мозъчни удари и белодробна емболия, е инхибитор на VKORC1L1. Учените изследват потенциала му като противоракова терапия и установяват, че лекарството намалява активността на гена, повишава чувствителността на клетките на рака на панкреаса към фероптозата и силно потиска растежа на клетките на рак на панкреаса при мишки.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини