Над 16 хиляди българи са починали от рак през 2022 година

Над 16 000 българи са починали от рак през 2022 г. Това съобщиха от Българското онкологично научно дружество, позовавайки се на данни от Националния статистически институт (НСИ), които бяха представени при откриването на Българския национален конгрес по онкология с международно участие. Форумът се организира ежегодно от научното дружество. Тази година конгресът е в София.

Участниците обсъждат съвременните подходи към рака на белия дроб, на млечната жлеза, на гастроинтестиналния тракт, уротелния карцином, колоректалния карцином, простатния карцином, малигнения меланом и др., както и контрола на раковите заболявания.

Европейският план за борба с рака е доказателство за колективния ангажимент, който имаме за намаляване на бремето на рака и е наша отговорност да възприемем и приложим различните компоненти на този план в България, каза по време на откриването на конгреса проф. д-р Асен Дудов, председател на дружеството. Планът обхваща компонентите за превенция, ранно откриване, лечение и подобряване на качеството на живот на пациентите с рак. За да се гарантира изпълнението на стратегиите за превенция на местно ниво, усилията трябва да се съсредоточат върху контрола на различните рискови фактори за поява на рак, като за целта е необходимо разширяването на програмите за ваксинация и насърчаването на здравословен начин на живот, допълни лекарят.

За целите на ранното откриване на рака, освен инвестиции в здравна инфраструктура, е належащо създаването и популяризирането на общонационални програми за скрининг на често срещаните видове рак, насочени към рискови групи от населението, както и повишаване на обществената осведоменост за значението на редовните профилактични прегледи и скрининга за откриване на рака в ранен стадий, добави проф. Дудов. 

По данни от Доклада за глобалните тенденции в онкологията през 2023 на IQVIA Institute For Human Data Science броят на лекуваните пациенти с онкологични заболявания в световен мащаб нараства средно с 5 % през последните пет години, като се очаква допълнително нарастване през следващите пет години, тъй като достъпът до нови лекарства се разширява.

Подобряването на качеството на живот на пациентите, преживели рак, както и на пациентите на активно лечение, налага укрепване на услугите за палиативни грижи, разработване на подходящи програми за рехабилитация, както и реинтеграцията на преживелите раково заболяване, посочи още проф. Дудов. 

През септември проф. Дудов участва в Световна конференция за рак на белия дроб, която се проведе в Сингапур. Форумът беше организиран от Международната асоциация за изследване на рака на белия дроб, чиято мисия е изкореняването на всички форми на заболяването.

Българското онкологично научно дружество обединява специалисти от всички онкологични сфери – хирургия, лъчетерапия, медицинска онкология, както и специалисти от други специалности, свързани с онкологията.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини