Парламентът одобри "интимната връзка" и записа, че тя е между мъж и жена

Депутатите приеха на второ четене "интимната връзка" да бъде включена в закона за защита от домашното насилие и записаха, че това са отношения между две лица, които са мъж и жена.

Това стана след близо шест часа дебати, доминирани от лансиране на тезите на БСП и "Възраждане", че текстовете целят узаковяване на еднополовите отношения. Предложението в дефиницията за интимна връзка да бъде уточнено, че е между физически лица мъж и жена, дойде от БСП.

Първоначално то не беше одобрено, след като Иван Иванов от левицата поиска прегласуване, идеята беше подкрепена от мнозинството. БСП ръкопляскаха.

Предложенията за промяна бяха внесени след случая с обезобразеното момиче в Стара Загора и бяха експресно приети на две четения в рамките на едно заседание. Това предизвика скандал и заплаха от страна на БСП и "Възраждане", че ще атакуват измененията в Конституционния съд. Причината е че правилникът на парламента позволява гласувания на две четения, но само когато няма редакции по текстовете.

Бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова поиска да коригира определението за "интимна връзка", но уточни, че това са технически поправки.

В крайна сметка след близо шест часа дебати и обвинения промените бяха гласувани с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и БСП.

Отхвърлени бяха предложенията за различен срок за интимната връзка. Хората ще могат да търсят защита, когато са минали 60 дни от началото на връзката.

Приетата дефиниция на интимна връзка гласи:

Съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две физически лица, от мъжки и женски пол, независимо дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла от предходните изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини