Протести срещу насилието над жени в Стара Загора, София и други градове

В Стара Загора, София и други градове в страната граждани излязоха на протести срещу насилието над жени. Повод за протестите е случаят с 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, която стана жертва на насилие. Случаят е от края на юни, но за него се разбра около месец по-късно. Първоначално вече обвиняемият Георги Георгиев е задържан за 24 часа, а престъплението срещу момичето е квалифицирано като „лека телесна повреда“. След като случаят доби публичност, на 26-годишния мъж бяха повдигнати обвинения за „средна телесна повреда“ и за закана за убийство. Той беше задържан под стража след решение на Районния съд в Стара Загора по второто обвинение. За днес (9 август) е насрочено заседанието по обвинението за отправените заплахи. По-рано през деня стана ясно, че вещи лица от друг съдебен район ще изготвят комплексната експертиза на пострадалото момиче.  С обръщение във Фейсбук Дебора Михайлова благодари на всички за подкрепата. 

Близки на пострадалото момиче организираха протест в Стара Загора, на който се събраха десетки жители на града. Пред протестиращите бащата на 18-годишното момиче Красимир Михайлов заяви, че семейството не иска политизиране на случая, а справедливост. Той настоя, ако има виновни, те да поемат своята отговорност. Майката на момичето Ивелина Михайлова допълни, че искат справедливост не само за дъщеря им, а и за всички жертви на насилие. 

Граждани отново протестираха срещу насилието и в София. Протестът започна пред Съдебната палата и продължи към Народното събрание. Част от протестиращите стигнаха и до Орлов мост, но без да блокират движението. Пред Съдебната палата събралите се написаха послания по асфалта. Събралите се поискаха оставката на депутата от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов, заради непремерените му думи за жените, претърпели насилие. 

Във Видин също изразиха подкрепата си за момичето от Стара Загора. Те излязоха на протест с искания за съдебна реформа, въвеждане на политики за превенция, подкрепа и закрила на жените, пострадали от насилие, улеснен достъп на пострадалите до правосъдие, както и за създаване на кризисни центрове за жените, пострадали от насилие.

Жители на Габрово излязоха на протест срещу насилието и с шествие преминаха през центъра на града. Пред Съдебната палата бяха подредени и запалени 14 свещи, които според организаторите символизират паметта на 14-те жени, убити от началото на годината. Организаторите обявиха законовите промени за крайно недостатъчни за справянето с проблема с насилието. Гражданите поискаха пълна промяна на законодателството. 

Граждани на Кюстендил се събраха пред Съдебната палата в града и се обявиха срещу насилието над жени. Кметът Петър Паунов участва в протеста и заяви пред събралите се граждани, че се надява законовите промени, приети от парламента, да дадат своя резултат. По думите му нацията ни е показала, че е обединена срещу насилието. 

И в Ямбол излязоха на протест срещу домашното насилие. В сравнение с предходния протест в града, този беше по-малоброен. Според организаторите на протеста приетите законови промени не са адекватни, а наказанията за насилниците си остават леки. Като именно това е отказало хората да продължат с протестите.  

На 31 юли в цялата страна се проведоха протести, с които гражданите  изразиха подкрепата си за 18-годишното момиче. След общественото недоволство народните представители се събраха на извънредно заседание и приеха окончателно изменения в Закона за защита от домашното насилие. Законопроектът беше внесен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС и ГЕРБ-СДС. С промените се увеличава кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, продължаваща повече от 60 дни. Депутатите записаха, че терминът „интимна връзка“ означава - съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Като трайни отношения се определят тези, които са с продължителност поне 60 дни. Първоначалното предложение на Надежда Йорданова от ПП-ДБ за термина „интимна връзка“ беше това да са отношения между две лица. По време на дебатите народни представители от различни групи отправиха критики към определнието. От „БСП за България“ предложиха да се уточни, че става въпрос за две физически лица от мъжки и женски пол, което накрая беше и прието. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини