Банкомати по Черноморието удържат такса 10-13 на сто от сумата при теглене

За банкомати, които удържат такса 10-13 на сто от изтеглената сума или комисиони при превалутиране, сигнализират гараждани, посетили Черноморието ни през това лято. Това каза в интервю за БТА Габриела Руменова, дългогодишен експерт в сферата на потребителската защита и основател на платформата "Ние, потребителите".

Тя обясни, че машините не са от тези, които познаваме и липсва предварителна информация при какви условия става тегленето. Колко ще струва то, става известно, след като бъде извършена трансакцията. Обикновено въпросните устройства са разположени до ресторанти и барове, до които в близост няма банкомат на някоя от познатите банки.

Оплаквания към платформата са подадени от почиващи по морето и за подвеждащи цени на витрини с храна, разположени в близост до плажовете. Например цените на салатите са обявени за брой, а когато биват заплащани на касата, става ясно, че "броят" е 100 грама. 

- Какви сигнали за нарушения най-често постъпват в платформата "Ние, потребителите" през това лято? 

- Сред характерните сигнали за този сезон са подвеждащи практики на търговци при продажба на храна за вкъщи от витрина. Най-често те са позиционирани на плажната алея и когато хората се прибират от плаж, могат да си вземат различни гозби, скара, салати. Оказва се, че на някои цени на салати са обявени за брой, но на касата се разбира, че "броят" е 100 грама. 

Някои крайпътни бензиностанции са въвели такси за ползване на санитарния възел или пък, ако хората са клиенти на съответния обект, могат да влязат там, след като сканират кода на касовата бележка. Впечатление прави, че обектите, които са въвели такъв режим, се характеризират с доста големи опашки както на касата, така и на самия санитарен възел. 

-  В какви други ситуации биват подвеждани хората?

- Появили са се едни банкомати, които са различни от тези, които познаваме и се оказа, че удържат такса 10-13 процента от изтеглената сума, а понякога и комисиони, когато се налага превалутиране. Има случай, в който човек беше изтеглил около 1000 лв. и е платил над 100 лева комисиона. 

На нашата страница във Фейсбук има кратко видео как изглеждат тези банкомати, защото те изглеждат по точно определен начин. Бедата е, че няма предварителна информация за потребителите при какви условия става тегленето и те не могат да се запознаят с това колко ще им струва, а разбират едва след като бъде извършена трансакцията. 

- Само на морето ли има разположени такива банкомати или във вътрешността на страната?

- Основно са на морето и най-интересното е, че са разположени на места, където обикновено няма банкомати на познатите ни банки, но пък има различни търговски обекти – плажни барове, ресторанти и магазини за различни стоки.

-  Спазват ли се границите на свободните терени на плажовете, в които човек може да си сложи собствен чадър?

- Да, спазва се изискването за разграничение на двете зони. По повечето плажове съотношението е 50 на 50, така че тук няма нарушения. От потребителска гледна точка обаче прави впечатление, че много по-малко туристи са се настанили в платените зони и със сигурност са "по-сгъстени" в свободните.

-  А практикува ли се още задължителното отдаване в комплект на чадъри и шезлонги?

- Наскоро имахме случай, в който туристическа компания се свърза с нас за това, че туристи са изгонени от един плаж на Северното Черноморие, защото искали да си заплатят само ползването на чадър, но се оказало, че това е невъзможно и задължително трябва да вземат с него и шезлонги. Това оставя силна горчивина у туристите, защото хората се настаняват в платената зона и в един момент идва представител на търговеца, който иска да ги таксува и те чак тогава разбират за условията. Ако търговецът принуждава клиента да си закупи определен комплект, е нелоялна търговска практика.

- Много хора използват публичен транспорт, за да отидат до морето. Имате ли сигнали за нелоялни практики от страна на превозвачите? И какво трябва да знаят хората, когато избират автобусна компания?

- На този етап няма, но това което ми прави впечатление е, че не винаги се издава билет, а просто се събират таксите от шофьорите, когато продажбите стават чрез тях и съответно потребителят не разполага с превозен документ. 

Прави впечатление, че самите туристи не реагират на този начин на организация на дейността – заплащат, но не си търсят превозния документи, а той е важен, защото е гаранция, с която можем да докажем, че сме пътували с превозвача и да бъдем обезщетени, ако се налага. 

- За какво да внимават потребителите, когато избират къде да почиват?

- Преди всичко да си помислят какво точно място желаят като среда – по-тихо, по-шумно, дали да има различни увеселителни паркове, ако са с деца, или повече зелени площи, за да могат да получат точно това, от което имат необходимост. 

Много е важно да внимават, когато избират мястото за настаняване, особено през август и първите дни на септември, когато е натоварено и трудно да се намерят добри места, и особено ако е за по-кратък период, какъвто е един дълъг уикенд. 

- На какво бихте посъветвали потребителите да обръщат внимание по отношение на летните намаления?

- Да внимават да не им се предлагат фалшиви стоки. Агенция "Митници" следи за това и в последните месеци бяха спрени много стоки, които се оказа, че не са оригинали. Не си даваме сметка, че освен, че са с по-ниско качество, те могат да крият и риск за здравето ни. Ако са облекла, най-малкото може да си причиним алергии. При сувенирите може да има съдържание на химикали, които могат да доведат и до заболявания.

Много трябва да внимаваме стоките да имат информация за това кой е производител, кой е вносител и какъв е съставът им. Ако говорим специално за икономическата страна на нещата, при намаленията задължително трябва да бъдат посочени старата и новата цена. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини