Семейният фестивал „Лятно театро 2023“ идва в Димитровград на 27 август за празника на града

Най-големият пътуващ фестивал в страната гостува с богата програма за малчуганите и техните родители

На 27 август от 10:30 ч. на централната алея на бул.„България” в Димитровград идва най-големият пътуващ фестивал в България „Лятно театро“, спечелил приза за сценични изкуства с кауза на наградите „АртАкция“. Той  е с безплатен достъп, а гостуването е по покана на община Димитровград и е подарък за всички деца и техните родители по случай празника на града.

Фестивалът започва в 10:30 ч. с компилация от най-веселите игри на открито „Лятна игротека“ на „Малка театрална компания“, а от 11 ч. e любимото на всички деца шоу със сапунени балони на театър „Мале мале“, наречено „Балон като слон“. Програмата продължава с кукленото представление „От кулата“ с начален час 12:00 с участието на Силвия Тенева и Георги Тенев.       

От 10:30 до 13:30 ч. децата и техните родители са канени на най-добрите работилници на „Малка театрална компания“ - ателието за рисуване върху лице „Шарени муцунки“, творческата работилница „Творим, оцветяваме, пожелаваме“ и арт-работилницата „Супергерои“ за кукли от дървени пръчици. От 12 до 13 ч. пък се провежда работилничката „Усмивки от балончета“ с властелина на сапунените балони Коле Китанов.   

През целия ден на разположение на посетителите на фестивала е и интерактивната изложба „Дигитално мастило“, в която картините оживяват с помощта на разширена реалност.

Програмата завърша със стендъп комеди шоуто „Аз само за малко“ на повелителя на неживата материя Димитър Иванов-Капитана и неговата дясна ръка, най-известната кукла в България - Бай Тъньо. Те ще ви разплачат от смях със своя гениален хумор и завладяващи истории.

Това лято фестивалът е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели. 

„Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията.    

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини