ЦИК търси създателя на софтуера на машините да ги настрои, иска балотажът да е след 14 дни

ЦИК трябва да е готова да организира изборите по начина, предвиден в Изборния кодекс. Трябва да имаме готовност за избори с машини и хартиени бюлетини, каза говорителят на Централната избирателна комисия Росица Митева в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Тя обясни, че няма проблем със софтуера, но той трябва да се награди, защото, когато е купуван в Изборния кодекс се е предвиждало, че с него ще се гласува в избори за Народно събрание, президент и вицепрезидент.

„ЦИК работи активно по въпроса. В разговор сме със създателя на софтуера, който единствено знае как да го направи. Предполагам, че до 10 дни ще имаме готовност да се обяви поръчка и да се сключи договор с фирма, която да награди този софтуер“, добави Митева.

Техническата трудност за машините идва от факта, че някои общини ще се гласува с до четири бюлетини – за кмет на кметство, кмет на район, кмет на община и за общински съветници.

Ако избирател иска да гласува по настоящ адрес, трябва да подаде заявление до 14 дни преди изборния ден, за да бъде включен в Избирателния списък, припомня ЦИК.

Според говорителя на ЦИК има достатъчно време, за да се организират изборите. В момента се назначават членове на общинските избирателни комисии.

Гласуването ще се осъществява с една карта и избирателят ще има възможност да гласува на всички видове избори, но няма да има възможност член на СИК да стои до машината.

Тя съобщи, че отново е изпратена препоръка за предвиждане на по-дълъг срок между първи и втори тур, като обясни, че ако има 14 дни, за ЦИК ще бъде по-спокойно, въпреки че се справят и със 7-дневен срок.

От повече от 10 години ЦИК препоръчва да се предвиди по-дълъг срок между първи и втори тур. Това е било предлагано и за президентските избори.

Тези избори също ще се проведат под видеонаблюдение и ще бъде осигурено обучение за секционните комисии как да боравят с устройствата.

 

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини