6 съвета за по-ефективно отслабване

Тичането може и да не е най-любимото кардио на хората, които искат да отслабнат, но това не променя факта, че именно то е един от най-ефективните методи за сваляне на килограми. Освен това може да даде още по-добър резултат, стига да следваме шестте основни съвета на треньора Лорън Венц. Именно с тях ще горим повече калории и мазнини и ще укрепим мускулите си.

Тичането на дълги разстояния не е препоръчително

Факт е, че да пробягаме цял маратон може да бъде удовлетворяващо, но ако целта ни е да свалим тегло, дългите разстояния не са за предпочитане, тъй като не се отразяват добре на мускулите. А отслабването на мускули означава по-бавен метаболизъм. За да избегнем този негативен ефект, е добре да се придържаме към тичане до един час или дори по-малко.

Силовите тренировки не са за пренебрегване

Както вече стана дума, изграждането на мускулна маса ни помага да забързаме метаболизма си. И ако искаме да свалим килограми, силовите тренировки изобщо не са за пренебрегване - препоръчително е да им отделяме толкова време, колкото и на кардиото.

Когато правим и двата вида тренировки обаче и следим теглото си, числото на кантара може и да ни обърка, защото мускулите тежат повече от мазнините. Освен това вследствие на промяната на структурата ни, може да забележим, че дрехите ни стоят по по-различен начин. Това обаче изобщо не бива да ни обезкуражава.

Разнообразяване на джогинга със спринт

Джогингът за 30 до 60 минути действително помага за отслабване, но с времето тялото ни свиква с него и започва да гори по-малко калории, защото вече знае какво да очаква. За да се предизвикаме повече с цел допълнително изгорени мазнини, е добре да разнообразяваме спокойното тичане със спринт.

Ако сме начинаещи, можем да започнем с четири до пет 400-метрови спринта, всеки от които последван от лек джогинг, също за 400-метра.

Почивката е задължителна

Каквито и да са целите ни, свързани с килограмите, възстановяването на тялото ни трябва да ни е също толкова голям приоритет. Затова е добре да имаме един или два почивни дни, които ако желаем, можем да превърнем в активна почивка с йога упражнения или каране на колело в парка например.

Понякога е по-добре да пропуснем джогинга

Ако при джогинг изпитваме лека болка или стягане, това обикновено е нормално и не е повод да пропускаме тренировка. В случай че болезненото усещане обаче е силно, е по-добре да си останем вкъщи. Препоръчително е също да не тичаме, ако имаме стомашни или респираторни проблеми, както и при замърсяване на въздуха, пише Women's Health.

Храненето също е от значение

Последно по ред, но изобщо не и по важност, е как се храним, когато имаме тренировъчен режим и искаме да свалим килограми. За да имаме резултати, трябва да следим изгорените калории да са повече от консумираните. А тичането може да ни накара да се чувстваме така сякаш сме безумно изгладнели. За да не се поддадем на изкушението да преядем на момента, може да пийнем вода - понякога дехидратацията се усеща като глад.

Добре е да имаме предвид също така, че храните, богати на фибри, са по-засищащи, така че можем спокойно да хапваме от тях, но отново не прекомерно, разбира се. И тъй като за да тичаме, се нуждаем от въглехидрати, не бива да се лишаваме и от тях, като е препоръчително да ги консумираме преди джогинга.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини