Лов на бели якички в САПАРД. Преглед на националния печат

„Стандарт": Първанова втрещи Европа

Европа е в шок от безпрецедентния скандал, който Антония Първанова направи срещу българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева. Това коментираха вчера евродепутати и дипломати в Брюксел. Срамната сцена се разигра пред погледа на милиони европейци във вторник вечерта. По време на изслушването на Желева депутатката от партията на либералите Антония Първанова обвини дипломат номер 1 в лъжа и конфликт на интереси. Комплотът тръгна часове по-рано от "Позитано" 20.
Шефът на Еврокомисията Жозе Барозу бе потресен, разказаха дипломатически източници. Според тях той бил изумен как сънародници могат да се топят така.

„Труд": Лов на бели якички в САПАРД

Прокуратурата и ДАНС погнаха "бели якички" във фонд "Земеделие" - агенция САПАРД. Разследването е заради съмнения за връзки на чиновници от фонда с консултантски фирми. От 8,30 ч сутринта служители на реда обискираха кабинетите на 6-има чиновници от разплащателната агенция.
"Проверяваме наши колеги, за които сме имали съмнения или установени нередности", заяви пред "Труд" шефката на фонда Калина Илиева. Разследването е започнало след подаден сигнал от новото ръководство на ДФ "Земеделие" през октомври 2009 г.

„24 Часа": Министър гарантира, че няма да ядем изкуствени храни

Докато депутатите обсъждаха промените в закона, пред парламента се събра протест срещу генномодифицираните храни. Това, което плаши хората - какво консумират, не е засегнато в закона за генетично модифицираните организми.
Той дава инструмент да не се допусне засаждане на такива растения и пускане на пазара. Това увери министърът на екологията Нона Караджова при дискусията по закона в парламента вчера.
Часове преди да започне разглеждането му, пред сградата на Народното събрание започна протест срещу текстовете. Те разбуниха духовете заради притеснения, че режимът върху генномодифицираните организми (ГМО) ще се либерализира и няма да има контрол върху разпространението им.

„Стандарт": Цанков посочил свидетели за братята

Боби Цанков е убит, защото е насочил прокуратурата към свидетели срещу братята Маргени. Те са го поръчали, за да се прекъсне връзката към тези свидетели. Такава е основната версия за убийството на скандалния водещ, по която работи обвинението. Това съобщи вчера зам. главният прокурор Камен Ситнилски. Той заяви, че основната дейност на Цанков е била свързана с мафията, а книгите и воденето на предавания обслужвало престъпната му дейност. "Убийството е свързано с последните действия на Цанков по желанието му да сътрудничи - не да свидетелства, а да подпомогне прокуратурата със свидетели.
Той беше установил контакт с обвинители и е посочил лица, които евентуално могат да дадат сведения за братята. Затова смятаме, че е бил убит. Работим и по още версии за други поръчители, свързани с Маргените, или действащи самостоятелно", каза Ситнилски.


„Стандарт": Отказваме заем до две седмици

Дори да получим заем от банка, до 14 дни ще може да се откажем от него и да го върнем, без трезорът да ни санкционира. Това предвижда Закон за потребителския кредит, приет на първо четене от депутатите вчера. "Възможността е много ценна, защото и аз познавам хора, които след като са изтеглили кредит, си казват - ах, какво направих, сега как ще се оправя? И се отказват", коментира за "Стандарт" Мартин Димитров, шеф на икономическата комисия в Народното събрание. Той допълни, че вече ще има таван на максималната наказателна лихва, който ще бъде между 0,5% и 1%. "Колко ще е точно, преценяват самите банки", обясни Димитров. Такава наказателна лихва се дължи при предсрочното погасяване на заема и за първи път размерът й се регламентира в закона.
Потребителските заеми обхващат суми до 147 хиляди лева, решиха още депутатите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини