Япония изстреля първия си модул за изследване на Луната

Япония изстреля тази сутрин първия си модул за изследване на Луната от космодрума Танегашима в югозападната част на страната, предаде ДПА.

Изстрелването от японския остров Танегашима бе отлагано няколко пъти поради лоши метеорологични условия.

Ракетата носи лунен спускаем апарат, наречен SLIM, който е разработен от Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА), за да тества технологии за прецизно кацане на лунната повърхност.

Успешното кацане на най-близката съседна планета на Земята ще направи Япония едва петата страна, която някога е имала подобно постижение.

На 23 август космически апарат на Индия кацна успешно на Луната, след като подобен опит на Русия се провали.

Преди това САЩ, бившият Съветски съюз и Китай бяха единствените държави, които успяха да изпратят успешно свои космически апарати на Луната.

Япония планира модулът SLIM да навлезе в лунната орбита около три-четири месеца след днешното изстрелване. Очаква се той да достигне до лунната повърхност след четири до шест месеца.

Данните, събрани от Япония за Луната, ще бъдат използвани като част от ръководената от САЩ лунна програма "Артемис" (Артемида). Тя има за цел в крайна сметка да изпрати пилотирана мисия на Луната до 2025 г. и да постигне напредък в лунните изследвания.

Дългосрочната цел е изследването на Марс от хората.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини