Русия изстреля първата си мисия до Луната

От космодрума "Восточний" стартира ракетата носител "Союз-2.1б" с горна степен "Фрегат" и автоматичната станция "Луна-25", която ще бъде първата мисия до естествения спътник на Земята в историята на съвременна Русия, предаде ТАСС. Последната лунна мисия на СССР беше изпращането на космическата сонда "Луна-24" през 1976 г.

В материалите на държавната корпорация "Роскосмос" по-рано бе съобщено, че полетът на автоматичната станция до естествения спътник на Земята ще бъде до 5,5 дни по редовна програма. След спирачния импулс устройството ще премине в кръгова околоспътникова орбита с височина 100 километра, където ще работи от три до седем дни.

Целта на проекта е да се изпрати автоматична сонда за изследвания в района на южния полюс на Луната. Предвижда се модулът да се приземи в близост до кратера Богуславски (резервни зони са в кратерите Манзини и Пентланд-А).

Основната задача на "Луна-25" ще бъде да отработи технологията за меко кацане. При тази мисия за първи път космически аппарат ще кацне на Южния полюс на естествения спътник на Земята. Апаратът ще изследва вътрешната структура и проучи природните ресурси, включително водата, както и въздействието върху повърхността на Луната на космическите лъчи и електромагнитната радиация.

На автоматичната станция са инсталирани няколко камери. Те ще заснемат в детайли кацането и панорама на Луната.

Роман Бесонов, ръководител на отдела за оптични и физически изследвания на Института за космически изследвания (ИКИ) на Руската академия на науките, заяви по-рано пред ТАСС, че "Луна-25" ще извърши предварително програмирано изследване и ще направи снимки на Луната по команда от Земята.

Кацането на руската мисия на Луната се очаква на 21 август.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини