До 5% скок на ток и цени за бедни. Преглед на националния печат

„24 часа": До 5% скок на ток и цени за бедни

До 5% ще поскъпне токът от юли, прогнозира в интервю за "24 часа" шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Той обеща да няма рязък скок и на газ, парно и вода през годината. Регулаторът ще обмисля как да се помогне на бедните - чрез тарифа за евтин ток или чрез системата за помощи.

„Труд": Затварят 150 болници

Не 100, а 150 болници от всичките над 350 ще бъдат затворени, съобщи вчера д-р Цветан Райчинов, шеф на лекарския съюз. Причината - нови изисквания на здравната каса към лечебните заведения, които искат да получават пари от нея. За да сключи договор с касата по клинична пътека, болницата трябва да има поне двама лекари със специалност и един специализиращ. Изискването досега бе за 1 специалист. Промяната се налага, защото финансираните от НЗОК заведения вече трябва да осигуряват 24-часов прием, т. е. за дежурствата са нужни поне по 3-ма лекари от специалност.

"Немалка част, дори от големите областните болници, не могат да отговорят на този критерий", коментира д-р Райчинов. Според него обаче за безработица сред лекарите не може да се говори. Докторите щели да отидат в по-големите структури.

 

„Труд": Борисов за Желева: Ако е сбъркала, ще я оттегля

"Разчитам г-жа Румяна Желева да е направила това, което законът повелява, ако не е - няма да получи моята подкрепа."Това заяви по БНТ вчера сутринта премиерът Бойко Борисов по казуса с кандидатката ни за еврокомисар Румяна Желева.

"Надявам се, че тя си е проверила юридически как стоят нещата. Аз съм изпратил там човек, който смятам, че е компетентен. Човек зам.-председател, избран само преди 20 дена, на Европейската народна партия (ЕНП)", бе категоричен Борисов. Той подчерта, че Желева е получила неговото доверие, защото е професор и преподавател в Магдебургския университет в Германия и има качества. Според премиера много кандидати за еврокомисари не се представят добре в Брюксел заради пресата, на която са подложени. Още преди изслушването Желева била атакувана, объркана и извадена от равновесие. Според Генерала не Желева е изложила България, а БСП и НДСВ, чиито представители я атакували.

Ситуацията в момента била критична не заради Желева - там нещата били "чудо за три дена", а заради магистрала "Люлин". Заради некадърността на предишното правителство не можел да се спази графикът за строителството.

 

„Стандарт": Винетки в банкомата

Винетки ще се продават и през банкоматите. Пътни стикери ще има не само на бензиностанциите и пощите, но и в хипермаркетите. Това съобщи строителният министър Росен Плевнелиев в интервю за "Стандарт". Сега талони за 2010 г. се продават само в пътните управления, а от 18 януари ще бъдат пуснати и в търговските обекти. След като мине първоначалната кампания, започваме разговори с всички картови оператори. Идеята е заедно с БОРИКА и банките да имаме общ софтуер, който да позволи продажбата на винетките през банкомати, обясниха от "ВИП Секюрити". Компанията в консорциум със СИБанк спечели конкурса за разпространение на стикерите. Продажбите ще се отчитат всеки ден в пътната агенция. Ще глобяваме дистрибуторите, ако липсват винетки, каза още министър Плевнелиев.

„Стандарт": Барозу решава за Желева

Шефът на Еврокомисията Жозе Барозу ще трябва днес да разреши казуса "Желева". Скандалът, който българската евродепутатка Антония Първанова завихри, като нападна кандидата ни за еврокомисар, се развихри в Брюксел. Цял ден вчера в сърцето на Стария континент течаха спешни совалки между ЕНП и ПЕС, тъй като десните заплашиха, че ако бъде отхвърлена кандидатурата на Румяна Желева, те ще бламират левия кандидат Маруш Шевкович, който пък правел расистки изказвания. Политическият бартер може да завърши с пожертването и на двамата кандидати, предупреждават експерти от ЕК. Междувременно обаче председателят на европарламента Йежи Бузек сложи край на препирните, като се подписа под писмото на координаторите на всички политически групи по изслушването на кандидатите. Така Барозу бе притиснат да каже мнението си за Желева. Шефът на ЕК в момента е между чука и наковалнята, защото скандалът около изслушването на Желева пречи да се гласува неговият екип за ЕК до края на януари.

„Монитор": И гражданският брак влезе в кошницата

Гражданският брак най-накрая влезе в потребителската кошница и занапред ще влияе върху равнището на инфлацията у нас. Както е известно, чрез наблюдения на цените на стоките и услугите в кошницата Националният статистически институт (НСИ) измерва равнището на инфлацията. За първи път от тази година статистическият институт започва да наблюдава таксите за бракосъчетание в делнични дни и отделно в събота и неделя, обясни Aлбена Данчева, която е началник отдел "Статистика на потребителските цени" в НСИ. Като цяло през 2010 г. има увеличение на броя на стоките и услугите, които се включват в голямата потребителска кошница, каза още Данчева. През 2009 г. са били наблюдавани 549 стоки, докато тази година техният брой е 568. За 2010 г. в кошницата са добавени 38 нови стоки, а са отпаднали 21. Така например НСИ вече няма да наблюдава на какви цени се харчи българският коняк. За сметка на това обаче от 2010 г. в кошницата влиза водката родно производство, обясни още Албена Данчева. Подобно е положението и с пилешките бутчета. Замразените кълки вече отпадат от потребителската кошница, а на тяхно място влизат охладените. Албена Данчева от НСИ обясни че причината да се правят подобни замени е, че при наблюденията на НСИ е установено, че интересът на потребителите към някои стоки спада до такава степен, че тяхното предлагане в магазините намалява.

„Монитор": Комплотът срещу Желева ясен oще от ноември

Още през ноември е имало информация за готвената атака срещу кандидатурата на външния министър Румяна Желева за еврокомисар. Това разкри вчера заместник-министърът на МВнР Марин Райков и определи обвиненията срещу Желева като „типичен публичен донос". "Това е реванш на тези политически сили в България, които загубиха демократичното състезание на изборите и в момента търсят възмездие в Европейския парламент. При другите страни досега не е забелязвана подобна практика - с такава злоба да се напада собственият кандидат", коментира Райков. Във вторник, по време на изслушването на Румяна Желева пред европейския парламент, евродепутатът от НДСВ Антония Първанова размаха в залата документи, които по думите є съдържали данни за конфликт на интереси. Според тях Желева е била управител на собствената си фирма, докато е била евродепутат.

„Монитор": Петима българи живи в Хаити

Четирима или петима българи има понастоящем на територията на Хаити - това съобщи за Агенция "Фокус" Ралица Константинова, докторант по антропология от университета в Питсбърг, САЩ, която пребивава в Хаити повече от година, работейки над изследване, свързано с докторската й теза по културна антропология. Това са Ралица Константинова, неин гост, пристигнал за коледните празници (Александър Сейменов, 28 г., от София), двама български служители в умиротворителната мисия на ООН в Хаити - Иван Радев и Васил (фамилията му не ми е известна) - и двамата жители на София. „Всички тези лица се намираме в засегнатата столица Порт-о-Пренс. Има информация и за 5-и българин, който работи и живее в пострадалия от миналогодишните урагани град Гонаив. Нямам сведения дали този господин е все още в страната, както и какви са имената и заниманията му. При всички положения той не е в засегната част", пише Ралица.

„Сега": За блок без домова книга може да се плаща двоен данък сгради

Собствениците на апартаменти в блокове, които нарушават Закона за етажната собственост - не са провели общо събрание, не са избрали управително тяло на входа и не са се регистрирали в общината, да плащат данък сгради в двоен размер. Идеята бе лансирана вчера от зам.-председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Николай Пехливанов ("Атака"). Той твърди, че тя вече е обсъждана с регионалното министерство и ще бъде създадена специална работна група, която да оформи конкретните промени в закона до края на март.

До момента само 10-15% от съкооператорите са се регистрирали като етажна собственост, въпреки че законът повеляваше това да стане до 1 ноември 2009 г. "Процентът на регистрираните в кметствата е още по-малък - едва 2", съобщи Пехливанов. Затова управляващите решиха срокът да се удължи до 30 юни 2010 г. Предложението бе одобрено вчера на първо четене в парламентарната комисия по регионално развитие.

„Дума": Работници без заплати 8 месеца

Около 200 работници от бившата фирма "Гранит", сега "Вия Апия", готвят блокада на пътищата в Кюстендилско заради неизплатени заплати от юни 2009 г. Единствените пари, които са получавали, са по 50 лв. преди Бъдни вечер. Те протестираха вчера и пред областната администрация. Хората от "Вия Апия" искат да спрат движението на главния път Кюстендил-София около с. Коняво, както и главен път Е-79 в района на Дяково. Част от тях заявяват, че при снеговалеж ще застанат и пред машините за снегопочистване.

Всеки един от работниците има да взима между 3500 и 5000 лв. Основният длъжник е държавата, тъй като кюстендилското дружество работи по големи инфраструктурни проекти. Областният управител Любомир Анчев се срещна с протестиращите и ги увери, че с агенция "Пътна инфраструктура" се водят преговори за отпускане на средства, с които да се изплатят поне по 2 заплати. Нареждането уж било готово, чака се решение на зам. финансовият министър Владислав Горанов, твърдят запознати.

"Това го слушаме от година и не вярваме на никой. Все ни казват от понеделник, от понеделник... Какво, ако вземем две заплати, с тях трябва да си върнем борчовете на хората и пак оставаме без нищо", казаха протестиращите.

 „Дневник": Защитата на българския кандидат леко се пропука

„Желева се отправя с танцова стъпка към изхода на Брюксел" - това написа шефът на брюкселското бюро на "Файненшъл таймс" Тони Барбър в блога си на интернет страницата на авторитетния всекидневник вчера. Вълната съкрушителни коментари в европейската преса за представянето на българския кандидат допълнително усилиха напрежението в София и пролича, че опъват нервите на премиера Бойко Борисов и неговия екип.

 Официална София и в четвъртък остана в изчаквателна позиция на сигнал от Брюксел, където мнението, че Желева трябва да се оттегли или да я оттеглят, набира все повече поддръжници. В същото време управляващите в България задвижиха всякакви дипломатически канали, за да разузнаят каква ще е съдбата на кандидата им. Те търсят знаци и в поведението на шефа на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който продължава да бави топката и все още не е заел позиция по казуса.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини