Кой е Антон Хекимян - (не)очакваната кандидатура за кмет на София

Кандидатът за кмет на София, издигнат от ГЕРБ-СДС, е едно от най-известните лица от екрана през последните 20 години.

Антон Хекимян е изкачил всички стъпала в професията само в една медия - bTV, където влиза още като студент. Номинацията му бе обявена публично в последния възможен момент, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов многократно отказваше да каже пред журналистите на кого ще заложи в борбата за кметския стол в столицата, след като още преди месеци стана ясно, че това ще е последният мандат на Йорданка Фандъкова.

Антон Гаро Хекимян е роден на 22 май 1984 г. в Стара Загора. Майка му е българка, а баща му - арменец. Завършва езиковата гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора с немски и английски. Получава бакалавърска степен по "Журналистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", след което продължава обучението си и се дипломира като магистър по "Електронни медии" във Факултета по журналистика и масова комуникация. Записва и право в Нов български университет, но не го завършва. Не е семеен.

Журналистическата си кариера изгражда в bTV, където започва като стажант в нюзрума още в първи курс от следването си. От 2004 г. работи последователно като репортер, водещ на съботно-неделния сутрешен блок на телевизията, а от 2014 г. води предаването с най-голяма популярност и доверие сред зрителите в сутрешните часове - "Тази сутрин".

През годините е водещ и на много специални издания на bTV Новините, извънредни и изборни студия, а от 2020 година е директор на отдел "Новини, актуални предавания и спорт" на bTV Media Group.

На 23 септември 2023 г. bTV Media Group обяви, че приема с незабавен ефект оставката на Антон Хекимян, директор "Новини, актуални предавания и спорт", вследствие на неговото решение да продължи в друга професионална посока.

След като кандидатурата му бе обявена, Хекимян заяви пред медиите, че иска да продължи да работи за обществото. "През целия този път съм го правил и смятам, че мога да го правя, просто от другата страна", обясни той.

Само няколко месеца по-рано в интервю за Dir.bg журналистът признава, че в началото на своя професионален път не е бил изкушен от политиката.

"В никакъв случай, започвайки да се занимавам с новини, не съм търсил политиката. Има много млади хора, които се занимават с политика, а на мен ми беше много интересно да разказвам истории и много дълго време се занимавах с това, преди да ме запали политиката и преди да разбера, че наистина нашата работа, освен да разказваме истории и да вдъхновяваме публиката, е да сме контрол - този здрав гръбначен стълб, който да държи главата на обществото високо изправена", казва той.

За работата си като журналист Антон Хекимян е носител на редица признания, сред които наградата "Достоен българин" за активна доброволческа дейност след наводненията в Аспарухово (2015) и за професионализъм и всеотдайност при отразяването на COVID темата (2020). През 2016 и 2018 г. печели приза за висока езикова култура от Центъра за анализ на политическата и журналистическата реч, голямата награда за телевизионна журналистика "Свети Влас" (2019) и много други.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини