12 г. затвор за Пеньо Мангъров за отвличане и изнасилване на жена

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и изнасилване на жена в условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, съобщиха от ВКС.

Признат е за виновен за това, че на три пъти, в условията на продължавано престъпление и опасен рецидив се е съвкуплил с лице от женски пол, като го е принудил към това със заплашване. Наложено му е наказанието „лишаване от свобода“ за срок от 6 години.

С новата присъда на Апелативен съд – Пловдив е отменена оправдателната част на първоинстанционната и подсъдимият е признат за виновен по обвинение за отвличане, като му е наложено наказанието „лишаване от свобода“ за срок от 12 години. Увеличен от 6 на 8 години е срокът на наказанието „лишаване от свобода“ по обвинението за принуда. Определено е едно общо наказание за двете престъпления – „лишаване от свобода“ за срок от 12 години. Първоинстанционната присъда е потвърдена в останалата ѝ част.

Решението не подлежи на обжалване.

Сюжетът е от 6 януари 2019 г. Пеньо се запознал с нея във фейсбук и настоял да се срещнат. Първоначално тя му отказала, но за да спре да я притеснява, се съгласила. На уречената дата жената се качила в колата му, за да поговорят. Той потеглил в посока София, а по пътя я заплашил с брадва. Когато пристигнали в дома му, я изнасилил 3 пъти. За да си изгради алиби, нареждал на жената да се държи дружелюбно с него на местата, където знаел, че има видеокамери. По това дело Мангъров има присъда от 12 години от Апелативния съд в Пловдив.

Докато е лежал в ареста по това дело, той е имал телефон в килията си и е търсил нови жертви. В края на декември 2019 г. Мангъров се свързал във вайбър с красиво момиче, което никога преди не го е виждало. Започнал да ѝ пише. Момичето отговорило и малко след това разговорът приключил. В началото 2020 година Мангъров отново започнал чат с нея. Тя обаче пренебрегнала повикванията му. Последвали обиди и закани за убийство.

Рецидивистът е обвинен и зa изнacилвaнe нa cтудeнткa в cтoлицaтa през 2018 г. Зaпoзнaли се в инcтaгрaм. Последвал я в социалната мрежа, изпрaтил ѝ cъoбщeниe и тя му отговорила. Разменили си снимки. Рaзбрaли ce зa cрeщa и мoмичeтo oтишлo. Дoбрoвoлнo ce кaчило в тaкcитo и влязло в дoмa нa Мaнгърoв крaй кинoцeнтърa в Coфия. Пили уиcки, a cлeд кaтo cтудeнткaтa oткaзaлa дa прaвят ceкc, Пeньo пoбecнял и я изнасилил. Делото е висящо в Софийския районен съд, пише 24 часа.

Досието на Мангъров, по прякор Чешкия, е доста богато и името му е в криминалните хроники от преди повече от 20 години. 

През 2004 г. Пеньо е осъден на 8 г. затвор за изнасилване в Пловдив. Излиза през октомври 2010 година.

През юни 2011 г. той е задържан от служители на ГДБОП в столичния квартал “Люлин”. До ареста му се стига след продължило над половин година разследване. Мангъров е арестуван, защото изнудвал няколко жени за големи суми, биел ги, заплашвал ги с убийство, принуждавал ги да проституират.

Името на Чешкия нашумява в края на 90-те години, когато той е издирван от прокуратурата в Чехия за две поръчкови убийства. Едното е от декември 1998 г. на богатия строителен предприемач Ладислав Цимерман. Второто покушение е от април 1999 г. на осветителя в Народния театър в Прага Иржи Витек. От прокуратурата в Чехия търсили над 2 години Мангъров и го открили в нашенски затвор, където лежал за изнасилване на студентка. В Прага Мангъров получил 30 години затвор при задочно съдене, която присъда по-късно била отменена. През септември 2009 г. Мангъров получи 20 години затвор за убийството на Цимерман от окръжния съд в Пловдив, който го оправда за второто убийство – на Иржи Витек.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини