"Те са просто месо": Русия изкара наказателни батальони като при Сталин

Пияни новобранци. Провинили се войници. Осъдени.

Те са сред стотиците военни и цивилни нарушители, които са били притиснати да влязат в руските наказателни части, известни като отряди Щорм-Z, и изпратени на фронтовата линия в Украйна тази година. Това разказват пред Полина Николская и Мария Цветкова от "Ройтeрс" 13 души, запознати с въпроса, включително петима бойци в тези части.

Малцина оцеляват, за да разкажат историите си, допълват те.

"Бойците от Щорм-Z са просто месо", казва редови войник от армейско поделени №.40318, което беше разположено близо до ожесточено оспорвания град Бахмут в Източна Украйна през май и юни.

Той каза, че е оказал медицинска помощ на група от шест или седем ранени бойци на Щорм-Z на бойното поле, неподчинявайки се на заповед от командир - чието име не знаеше - да ги изостави. Той каза, че не знае защо командирът е издал заповедта, но твърди, че това е типичен пример за това как хората от Щорм-Z са смятани от офицерите за по-малко ценни от обикновените войски.

Войникът, който пожела анонимност, тъй като се страхуваше от съдебно преследване в Русия за публично обсъждане на войната, каза, че съчувства на тежкото положение на мъжете: "Ако командирите хванат някого да им дъха алкохол, веднага го изпращат в от Щорм-Z."

Руските държавни медии съобщават, че отрядите Щорм-Z наистина съществуват, че са участвали в ожесточени битки и някои от членовете им са получили медали за храброст, но не се разкрива как са формирани тези части, нито загубите, които понасят.

  • "Ройтерс" е първата новинарска организация, която събира изчерпателна информация за това как отрядите са сглобени и разположени, като разговаря с множество източници с пряка информация за случващото се.
  • Подобно на войника от поделение 40318, интервюираните 13 души - които включват също четирима роднини на членове на Щорм-Z, както и трима войници в редовни части, които са взаимодействали с отрядите - всички поискаха анонимност, като се позоваха на страх от репресии.
  • "Ройтерс" провери самоличността на всички замесени бойци, използвайки криминални досиета, профили в социалните медии или като разговаря с техни колеги военнослужещи и техните семейства.

Наказателните отряди, всеки от около 100-150 души и включени в частите на редовната армия, обикновено са изпращани в най-оголените части на фронта и често търпят тежки загуби, според интервюта на "Ройтерс" с хора, които са идентифицирали най-малко пет Щорм-Z екипа да се сражава за отблъскване на украинска контраофанзива на изток и юг.

Трима от петимата сражаващи се в Щорм-Z, интервюирани от "Ройтерс", и роднините на други трима Щорм-Z бойци описаха кошмарни битки, при които голяма част от техните отряди са били унищожени.

Един боец, с присъда за кражба, който е бил вербуван от затвора, каза, че всички - освен 15 от 120-те мъже в неговия отряд, включени в 237-и полк - са били убити или ранени в боевете край Бахмут през юни.

Разполагането на такива отряди бележи нова фаза за Русия в Украйна: докато наемническата група "Вагнер", сега разпусната след бунта през юни, изпрати затворници да се бият на фронтовата линия, частите Щорм-Z са под прякото командване на министерството на отбраната.

Отрядите също събират затворници, които доброволно се сражават в замяна на обещанието за помилване, с редови войници, наказвани за дисциплинарни нарушения, казаха интервюираните.

Щорм-Z са полезни за руското министерство на отбраната, защото могат да бъдат разгърнати като пехота за еднократна употреба, според Conflict Intelligence Team, независима организация, която анализира войната. "Бойците на Щорм-Z просто са изпратени в най-опасните части на фронта - и в отбрана, и в атака", каза пред "Ройтерс" групата, която е основана в Русия.

Въпреки че руското министерство на отбраната никога не е признавало създаването на единици Щорм-Z, първите репортажи за тяхното съществуване се появиха през април, когато Институтът за изследване на войната, базиран в САЩ анализаторски център, цитира това, което според него изглежда е изтекъл руски военен доклад за формирането на частите.

"Ройтерс" не успя да определи колко общо войници служат в тях, въпреки че интервютата с хора, запознати с въпроса, сочат, че поне няколкостотин души от Щорм-Z в момента са разположени на фронтовата линия. Вагнер имаше около 25 хил. бойци, ангажирани в конфликта, каза загиналият лидер Евгений Пригожин по време на бунта си през юни.

Президентът Владимир Путин спомена затворниците, които се бият в редовната армия в петък. На предавана по телевизията среща с малка група редовни руски военнослужещи той каза, че знае, че двама техни другари, бивши затворници, са били убити в битка. "Те дадоха живота си за родината и изкупиха вината си", каза Путин и добави, че на семействата на осъдените ще бъде оказана помощ, без да дава подробности.

Има исторически прецедент за военни престъпници, които са били притискани да влизат в бойни части; през 1942 г., когато Червената армия се оттегля под нацисткото настъпление, съветският лидер Йосиф Сталин заповядва войниците, които са изпаднали в паника или са напуснали постовете си, в "наказателни батальони", разположени в най-опасните части на фронта, описва указ, който е подписал.

Правителството на Украйна каза, че също освобождава някои затворници, ако се съгласят да се сражават във войната.

Щорм-Z е неофициален термин, използван от руските войски, съчетаващ определението за щурмови войски с буквата Z, възприета от военните като символ на тяхното нахлуване в Украйна.

Случаят "Артьом Шчикин"

Артьом Шчикин, 29-годишен от района на Мордовия в Централна Русия, излежавал двегодишна присъда за грабеж, произнесена през декември 2021 г., когато служители на министерството на отбраната дошли в затвора му и го попитали дали затворниците искат да отидат да се бият в Украйна, според съдебните регистри и двама негови роднини.Артьом Шчикин

Той се регистрирал, защото въпреки че трябвало да бъде освободен през декември тази година, искал да заличи криминалното си досие и да спечели пари, за да може семейството му да ремонтира дома си, казаха членове на семейството му. Трима Щорм-Z бойци казаха, че са им предложили заплати от около 200 хил. рубли (2000 долара) на месец, но и че са им плащали средно приблизително половината от тази сума.

До май тази година Шчикин е назначен в наказателна част в рамките на 291-ви гвардейски мотострелкови полк и е изпратен в Запорожка област в Южна Украйна, където силите на Киев се опитват да пробият руската отбрана, добавиха роднините.

Владимир Рогов, служител в инсталираната от Русия администрация в Запорожие, който дава редовни онлайн новини за конфликта, публикува в Telegram, че 291-ви полк се е сражавал в региона през цялото лято.

За последно близките на Шчикин са се чули с него на 18 юни.

Дни по-късно позициите на неговата част попаднаха под украински обстрел, казаха роднините, цитирайки разговори с двама оцелели от отряда на Шчикин. Трима другари, които са били в окоп с него, са убити, на друг е откъсната ръката, а самият Шчикин е в неизвестност, казаха близките. Тялото му не е намерено.

Роднините споделиха, че когато са поискали отговор от министерството на отбраната за съдбата му, то или не е отговорило, или не е дало ясни отговори. "Бяха от поделение Щорм-Z. За тях никой няма да се разбърза", каза един от близките.

Пияни на служба, употребяващи наркотици...

Докато осъдените формират ядрото на наказателните отряди, някои редовни войници са добавени като наказание за нарушаване на дисциплината, според двама войници, които казаха, че членове на техните части са били прехвърлени по този начин, както и Игор от Щорм-Z, осъден в затвора за опит за убийство.

Двамата войници, сред които и този от поделение №40318, каза, че офицерите са изпратили войници в Щорм-Z за това, че са били пияни на служба, за употреба на наркотици и за отказ да изпълняват заповеди.

  • Според руското законодателство за военната дисциплина войник може да бъде преместен в наказателна част само ако е осъден от военен съд.
  • Никой от хората, които казаха на "Ройтерс" за войници, изпратени в Storm-Z, не каза, че мъжете са участвали в съдебно заседание. Свързал се миналата седмица с войника от поделение №.40318 каза, че не е имало съдебни изслушвания, свързани с подобни трансфери, а Игор твърди, че не знае за провеждани съдебни изслушвания.
  • Женевската конвенция, набор от международни правила за водене на война, не обхваща войници, наказвани от собствената им страна.

Бунтът на бойците от Щорм-Z

Една група от около 20 бойци от Щорм-Z в Запорожие, които бяха част от поделение 22179, решиха, че им е писнало от начина, по който ги третират, отказаха заповед да се върнат на фронтовата линия и записаха оплакването си на видео от 28 юни . "На фронтовата линия, където бяхме, не получихме доставки на боеприпаси. Не получихме вода или храна. Ранените не бяха извозени и сега мъртвите гният", каза боец във видеото, когото "Ройтерс" не успя да идентифицира.

"Получаваме ужасни заповеди, които дори не си струва да изпълняваме", добави той. "Отказваме да продължим да изпълняваме бойни мисии."

"Ройтерс" установи самоличността на двама от бойците, участващи в бунта, и разговаря с роднина на всеки мъж, който потвърди разказа във видеото, публикувано на 28 юни от Gulagu.net, базирана във Франция група за кампании за правата на руски затворници, прегледано от "Ройтерс".

След публикуването на видеото военни полицаи пребили двамата бойци и други от отряда им, като наказание за бунта им, казаха двамата роднини. Оттогава те казаха, че двамата бойци са им казали, че условията са се подобрили, но не знаят кога на мъжете ще бъде позволено да напуснат армията. Руските официални лица не са направили публичен коментар за инцидента, а министерството на отбраната не отговори на запитванията на "Ройтерс".

Член на семейството на един от войниците в бунта, мъж от Сибир, който се е присъединил доброволно към Щорм-Z от затвора, каза, че се страхува от новини от фронта. "Боже мой, нека това свърши скоро", каза тя за войната.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини