Мицкоски: Въпросът за конституционните промени е приключен, трябва лидерска среща за изборите

България трябва да покаже добра воля, а международната общност-че наистина иска да види Северна Македония в ЕС, смята председателят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

В интервю за телевизия Сител, Мицкоски посочи, че за да има показана добра воля от ЕС, той трябва да се намеси и да накара България да изпълни присъдите на Европейския съд за правата на човека.

„България е държава, която зависи от фондовете на ЕС и в този ред на мисли, никой не може да ме убеди, че ЕС не може да я накара да изпълни решенията на една европейска институция”, посочи Мицкоски. 

„България иска 762 граждани, които са част от българската общност в страната и използват българския език като майчин, да станат част от конституцията. Защо го иска? Дали правата им са нарушени, нали има натиск, асимилация. За македонската общност в България има 14 присъди. Чии права са нарушени? Въпросът е дали е истинска европейска ценност да блокирате европейския път заради исторически въпроси. От международната общност казват, че не можели да накарат България да спази присъдите на Европейския съд за правата на човека. Като не можете да накарате една държава-членка да спази решенията на една европейска институция как ще ми гарантирате, че след 6 месеца, година-две, понеже не искам да подпиша протокол в който да призная, че възрожденците били българи, или да призная, че Гоце Делчев е бил българин, или, че Илинденско-преображенското въстание било българско, повторно ще имаме вето”, заяви Мицкоски. 

В отговор на въпрос дали преговорите и пътя на Северна Македония към ЕС няма да европеизират обществото в страната Мицкоски посочи, че европеизацията „е въпрос на желание и философия”.

„Ето, България е европейска държава, с това отношение смятате ли, че е европеизирана? Не само, че не е европеизирана, дори не са балканизирани. Държат се като държава, която изповядва някакви по-различни ценности. България трябва да покаже добра воля, а международната общност трябва да покаже, че наистина иска да види (Северна) Македония там (в ЕС) след всичко, което направи, като лоялен съюзник на европейската общност. Отказахме се от много национални атрибути, които опират в македонската национална идентичност, което никой от тези страни- членки не е правил досега. Ние се отказахме от знамето през 90-те години, сменихме банкноти, сменихме конституцията 6-7 пъти, направихме ново териториално деление. Конституцията и името ни бяха сменени насилствено и нито една от тези страни членки не направи нищо. Това е същността, ние не искаме нищо повече от това, което другите искаха“, каза Мицкоски.

В коментар на предложението на Германия и Франция за методологията на преговорите с ЕС и единодушно гласуване от държавите-членки само при ратификацията на протокола за членството в ЕС на нова държава, той каза, че това предложени „дава някаква предвидимост”, но отново посочи, че "няма гаранция, че дори при завършени преговори България няма да наложи вето при ратификацията на протокола". 

Според нето „въпросът за конституционните промени е приключен” и не е чул нито един аргумент, който да го убеди в нещо различно от изразената вече позиция на ВМРО-ДПМНЕ, че няма да гласува промени в основния закон „когато става въпрос за тези конституционните промени под този български диктат и при тези условия”. 

„Безумие и глупост е твърдението, че така ще спрем европейския си път. Този, който прие този договор (преговорната рамка) без да се консултира с основната политическа опозиция в страната и с народа, сам си наложи вето, защото сега не може да го изпълни. И това е триото Пендаровски - Ковачевски - Османи. Когато приеха това (преговорната рамка), без да направят по-широка консултация, те направиха ключова политическа грешка - приеха нещо, което не могат да изпълнят. Ако ни бяха питали щяхме да им кажем, че не го приемаме и ще чакаме друго предложение. Това дори не е тема сред 10-те основни теми за хората. Но те настръхват, когато чуят за още едно предателство, ние сме шампиони по промяна на конституцията. Това е авантюра, защото след победата на местните избори на ВМРО-ДПМНЕ беше ясно, че политическата сцена е променена и (правителството) не могат да доведат до край промените в конституцията, а България ще използва това”, каза Мицкоски. 

Председателят на основната опозиционна партия изрази изненада, че не е насрочена лидерска среща за двата важни избора, които предстоят на страната през следващата година - президентските и парламентарни избори, че по темата няма комуникация между политическите партии и не са поканени наблюдатели на ОССЕ.

„От изборния процес ни делят по-малко от шест месеца. Това никога не се е случвало. Няма дори лидерска среща за обсъждане на дати, дори няма разговори за адаптиране на Изборния кодекс. Това е несериозно поведение на правителството. Никой в (Северна)​​ Македония не се интересува дали са обещали нещо или не. Призовавам, апелирам и ще настоявам за лидерска среща, защото това е отговорно и държавническо“, подчерта той.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини