Изложба на Цвятко Сиромашки гостува в Димитровград

На 12 октомври 2023 г. в ХГ„Петко Чурчулиев” в Димитровград ще гостува изложба на известния пловдивски скулптор Цвятко Сиромашки.

Цвятко Сиромашки е роден на 20 май 1954 г. в Пловдив. Завършва техникум по художествена обработка на камъка. Следва в Художествената академия в Санкт Петербург, Русия. Завършва Националната художествена академия в София. Член е на Съюза на българските художници и на Съюза на немските художници от Северен Хесен, Германия. Участвал е в симпозиуми в камък, дърво, керамика, сняг и лед в България, Латвия, Германия, Италия, Франция, Япония, Австрия.

Самостоятелни изложби има в България, Германия, Гърция, Япония, Австрия. Носител е на множество награди: Награда за скулптура от международно биенале в Габрово, Награда за скулптура от конкурса „Човекът и Водата“, Германия, 2-ра Награда в гранит от Международния симпозиум в Бодузо, Италия, Голямата награда на водка „Финландия” за скулптура от лед, Награда в Сите Дез-Арт, Франция, наградата „Златно перо“ 2014 г за постижения в изкуството и културата и др.

Негови творби са притежание на музеи и галерии в България, Полша, Словакия, Италия, Латвия, Германия, Япония, Русия, както и на частни колекции, сред които и на Негово Светейшество Папа Йоан Павел ІІ.

Ето какво казва авторът за своято изкуство:

„Творецът е личност от съвкупност на Божествена енергия, Дух и познания в различни области на живота. Свише спуснат, творческият процес е безмълвно пресътворение на чувства. Авторът е Той, а аз само му асистирам при създаване на духовното пространство на галерията. Надявам се моите почитатели и зрители да се почустват пречистени и одухотворени за дълги години!“

Изложбата ще продължи от 12.10.2023 – 10.11.2023г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини