Бяха превишени допустимите нива на SO2 в Димитровград, ТЕЦ "Марица 3" не работи

Днес към 11 часа бяха превишени допустимите средночасови стойности на серен диоксид във въздуха на Димитровград, според данните на АИС Раковски. АИС Раковски е отчела ниво на концентрация от 360 µg/m3, при допустими 350 µg/m3 . В същото време несертифицираните станции, дарени на община Димитровград от ТЕЦ "Марица 3, са показали много по-ниски стойности от около 40 µg/m3 средно за час, а независимата станция на "Дишай Димитровград" е дала данни за концентрация от 78 µg/m3 средно за час. Но при условие, че единствената сертифицирана станция е тази на изпълнителната агенция по околна среда (АИС Раковси), трябва да приемем достоверността на данните й.

Данни от АИС Раковски

Данни от станция ОУ Алеко Константинов

Данни от станция централен площад Поезия

Данни от станция Дишай, Димитровград

От местната централа ТЕЦ "Марица 3" Димитровград, която се смята за основен замърсител със серен диоксид в града, не пропуснаха възможността да излязат с изявление по темата, което публикуваха в местен сайт:

Тоест градът бе „обгазен“, както обичайно се нарича в медиите това. В социалните групи пък се нарича „ОТРАВЯНЕ“. В момента дори, доколкото сме запознати, тече подписка и петиция, инициирана от сдружение „Дишай Димитровград“, която е насочена срещу дейността на „ТЕЦ Марица 3“ АД.

Важно е да се отбележи, че ТЕЦ „Марица 3“ НЕ РАБОТИ В МОМЕНТА И НЕ Е РАБОТИЛ ОТ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА СЕДМИЦА. Спрян е още на 4-ти октомври.

Държим също така контролният орган в лицето на РИОСВ – Хасково да уведоми обществеността КОЙ точно ще понесе отговорност за регистрираното превишение.  КЪДЕ е била извършена проверка, НА КОЙ са били дадени предписания и ЧИЯ дейност ще бъде спряна?, задават въпроси от ТЕЦ-а. И са категорични, че ако Централата работеше, отговорът на тези въпроси щеше да е ясен, тъй като по подразбиране винаги сме „обичайните заподозрени“.

Категорично ОТКАЗВАМЕ да носим цялата отговорност за качеството на въздуха на Димитровград и целия югоизточен регион, където оперират 4-те най-големи въглищни централи, продължават от ТЕЦ „Марица 3“.

Пушекът от комина невинаги означава проблем с екологията, той означава също така работеща местна икономика, добавена стойност за региона, работа и препитание за множество хора. Считаме, че затварянето на въглищната енергетика е стратегическо решение и то не следва да се взема прибързано. Ние изразяваме своето категорично несъгласие това да се случва във време на национални и глобални икономически и военни кризи. Единствено въглищната енергетика е способна да ни гарантира автономност и запазване на икономическа и социална стабилност

Тези вреди, без преувеличение, биха се квалифицирали като национална катастрофа. Апелираме за разум и отговорност към бъдещите поколения, които не заслужават да им оставим такова наследство, заявяват от ТЕЦ „Марица 3“.

Този текст е явно опит да се избегне отговорността и да се оправдае неприемливата екологична ситуация в Димитровград. Представителите на ТЕЦ "Марица 3" се опитват да пренебрегнат сериозния проблем с въздушната замърсеност в региона, като се опитват да изсипят вината върху някой други и да поставят под съмнение тяхната роля в замърсяването на въздуха в Димитровград.

Ироничната интонация на текста и отказът от носене на отговорност за качестовото въздуха, преписвайки тази отговорност върху останалите централи в маришкия басейн, по-скоро би провокирало обществото, което не проявява търпимост към замърсяването на въздуха, да желае прекратяването на дейността и на останалите централи, които биват спрягани за отговорни за замърсяването и в Димитровград.

Споменаването на инициативи, като петиции и подписки от страна на гражданското общество, е опит за омаловажаване на мнението на жителите града. Смятаме, че би било по-адекватно, ако вместо да се опитват да увличат обществото в своите аргументи за запазване на въглищната енергетика, да предприемат решителни стъпки за подобряване на екологичните стандарти и защита на здравето на хората.

Идеята, че затварянето на въглищната енергетика ще предизвика катастрофални последствия за икономиката и "национална катастрофа", ни връща към аргументите от миналото и не взема под внимание необходимостта от устойчиво развитие и отговорност към околната среда и здравето на гражданите. Текстът представлява опит за убеждаване в нещо, което не може да бъде убедително - че замърсеността на въздуха е приемлива и справедлива цена, която трябва да плати обществото, щом е печеливша за определени хора.

Вместо да търсят оправдание, представителите на ТЕЦ "Марица 3" трябва да се съсредоточат върху намирането на устойчиви и екологични решения за производството на енергия и да работят с обществото и управляващите органи, за да подобрят качеството на въздуха и живота на гражданите в Димитровград.

Христо Христозов

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини