Има димитровградчани, на които им "ПУКА" - подкрепи каузата за чист въздух

Изображение 1 от 5

    В неделя, на 08.10.2023г., бе организирана среща в свободен формат от гражданската инициатива "Дишай, Димитровград" с призива АКО ВИ ПУКА“. През социалните мрежи бяха призовани димитровградчани, на които има "ПУКА" какъв въздух дишат те и техните деца.

    Като резултат от срещата бе решено да се изпрати ултимативно писмо до ТЕЦ "Марица 3" Димитровград и РИОСВ - Хасково, че димитровградчани повече няма да търпят нарушенията на централата, относно Комплексното й разрешително (КР). Нарушенията, които имат пряко влияние за качеството на въздуха в Димитровград и региона на КР на ТЕЦ-а, са изпускането на неорганизирани емисии от сградата на котелното и непредприемането на действия по рекултивация на сгурохранилищата на предприятието, които е трябвало да бъдат ликвидирани и рекултивирани през последното десетилетие, но това не е направено. В това отношение от "Дишай, Димитровград" изготвиха *писмо/петиция, което да представят пред обществото на Димитровград с молбата тя да бъде подкрепена от димитровградчани, които искат да дишат чист въздух и да живеят в здравословна среда. Само обединени гражданите имат силата да защитят правото си на чист въздух, като поставят ултиматум, че ако проблемите в централата не бъдат разрешени, са готови на ефективни протестни действия срещу ТЕЦ "Марица 3" и РИОСВ - Хасково, които не могат да защитят интересите на обществото по отношение качеството на въздуха. Петицията може да подкрепите по електронен път от ТОЗИ ЛИНК

    Освен димитровградчани, на срещата присъстваха и организаторите от "Дишай, Димитровград", както и представители на Гриинпийс България, WWF, бившият министър на екологията Борислав Сандов, както и бившият директор на РИОСВ - Хасково, инж. Наталия Пачеманова. Целта на инициативата бе димитровградчани да поговорят относно притесненията си от качеството на въздуха в града.

    От гражданската инициатива "Дишай, Димитровград" представиха своята работа за последните 2 години, откакто започнаха проблемите със замърсяването на въздуха със серен диоксид, след възобновяването на работата на местния ТЕЦ. Бившият министър на околната среда Борислав Сандов и инж. Наталия Пачеманова разясниха какви действия са били предприемани от страна на държавата от името на РИОСВ - Хасково и министерството, по време на тяхното управление. Вдъхнаха кураж на тези на които им пука, че ситуацията може да се подобри, ако обществото е единно и защитава правото си да диша чист въздух.

    По думите на Сандов, голяма част от информацията, представяна от енергетиците и разпространявана главно в социалните мрежи, е манипулативна и невярна. Според бившия министър, приносът на ТЕЦ "Марица 3" Димитровград за енергийната система на България е под 1% от произведената електроенергия, но вредите за човека и природата, поради старата и не поддържана инсталация са неимоверно по-големи от евентуалните ползи за страната. Според него, щом собствениците на централата не предприемат действия тя да отговаря на разрешението си за работа (КР), щом се превишават допустимите нива на серен диоксид и колите, терасите и первазите на хората са посипани със сажди в резултат на работата на ТЕЦ, то най-доброто решение би било той да бъде затворен. Като за тази си позиция той припомни, че по време на неговото управление централа бе запечатана от държавата, като в последствие предварителното изпълнение бе оспорено пред ВАС от ТЕЦ-а, но делото за това дали тя трябва да продължи да функционира при нарушаване на КР още се води в съда.

    *Текста на писмото/петицията:

    Уважаеми съграждани,

    Обръщаме се към вас, с дълбока загриженост относно текущата екологична ситуация в град Димитровград и влошеното качество на атмосферния въздух както и неефективния контрол, упражняван от страна на РИОСВ Хасково, върху дейността на ТЕЦ Марица 3 АД.

    Със съжаление отбелязваме, че въпреки наличието на комплексно разрешително, ТЕЦ Марица 3 АД, продължава да извършва сериозни нарушения на екологичните норми, което води до замърсяване на града и околната среда. Нарушенията се проявяват в изпускането на неорганизирани емисии в атмосферата, превишения на пределно допустимите норми за серен диоксид, сажди и замърсяване на река Марица.

    Същевременно, изразяваме нашата загриженост за неефективността от действията от страна на РИОСВ Хасково. Въпреки редицата актове и проверки, резултатите от контрола изглеждат незадоволителни, като замърсяването на града и околната среда продължават. Това представлява сериозна заплаха за здравето на всички  граждани и за качеството на живот в региона.

    Искаме да подчертаем, че в града ни има активно гражданско общество, което споделя нашата загриженост и заявява, че това е недопустимо и тези замърсявания трябва да спрат!

    Ние сме решени да предприемем всички необходими стъпки, включително и ефективни стачни действия, ако ситуацията не се подобри незабавно.

    Настояваме да принудите ТЕЦ Марица 3 АД, да спазва всички задължения съгласно издаденото им комплексно разрешително за работа. Град Димитровград и неговите граждани заслужават чиста околна среда, която ще спомогне за здравословен начин на живот и устойчивото развитие на нашия регион.

    С искрени пожелания за решаване на проблемите и за устойчиво бъдеще,

    Дишай, Димитровград

    10.10.2023

    За 2 дни електронната петиция е подписана от близо 600 души,ето и някои от коментарите, които са оставили:

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ни
      Нико
      6 -2
      16:04, 13 окт 2023
      Да пишем и до "собствениците" на ТЕЦа- олех ткач, великобритания
      Данни за притежавани права: 100% от капитала на хедърдел лтд, което притежава 100% от капитала на "топгруп" еоод и сахан кулатунга, шри ланка Данни за притежавани права: косвено притежава 100% от капитала на "драфт актиенгезелшафт",което притежава 100% от капитала на "топгруп" еоод.
      А може и до управителя на "топгруп" еоод,Стоян Михалев Тюйлиев. Видях такова име сред кандидатите за общински съветници,значи трябва да е в дг.
      • Ни
        Нико
        1 0
        11:14, 15 окт 2023
        Объркал съм малко."Драфт Актиенгзелшафт" притежава 100% от "Драфт" ЕООД,което заедно с "Топгруп" са основните акционери в ТЕЦа,който пък поне от 2-3 год. е на тотална загуба.Миналата година,когато другите ТЕЦове печелеха, е с 66.67 мил. загуба.Сами си отговорете за какво работи.
    • 2
      Та
      Таня радева
      0 -6
      14:29, 14 окт 2023
      Болни мозъци.До сега не сме умрели,въпреки,че рабо... Виж коментара
    • 3
      Кр
      Краси
      4 0
      08:45, 15 окт 2023
      Госпожата не е умряла,ама други са се споминали благодарение на саждите. Аз като си дойда в града когато работи Теца веднага усещам разликата във въздуха. А и до сега май не е имало такива сажди с метални частици. Да дойдат тези Ткач и Кулатунга и да кажат какво горят в котелното та има метални частици в саждите,щом като местните им наместници не искат да кажат.Ако са само въглища няма да има метал. Това е за прокурорско разследване,ама местната прокуратура си трае,чака някой да я сезира.
      • Ни
        Нико
        3 0
        11:22, 15 окт 2023
        Така е.Въглищата са изгнили при високо налягане и липса на кислород дървета.Особено лигнитните от Марица изток,за разлика от черните и антрацитните са си направо дърва,виждат се стволовете на дърветата.За това и при изгарянето отделят много пепел,но няма от къде да се вземат метални частици в саждите.От нещо друго са,от ТЕЦа да кажат от къде са.Ако някой ги пита де :) От Прокуратурата нищо няма да направят.Те "оригинала" на дипломата на Иво не можаха да открият,та саждите по колите ли ще видят.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини