Д-р Николай Колев: Хаосът с е-рецептите ще лиши 60 % от медиците от възможността да лекуват

Над 60 % от медиците ще бъдат ограничени да изписват лекарства, а оттам на практика и да лекуват, и това ще се превърне в тежък социален момент, предупреди д-р Николай Колев, който е заместник- председател на хасковската колегия и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Дигиталният метод за изписване на рецепти у нас вече втори ден е единствен възможен и медиците нямат право да предписват илачи на хартиен носител. С това обаче лъснаха редица неуредици и лекари, фармацевти и пациенти попаднаха в хаос.

Задължението на лекарите да издават само електронни рецепти означава, че те трябва да генерират амбулаторен лист и на тази база да направят рецепта, което е възможно включително и през мобилния им телефон. Без амбулаторен лист, създаден в кабинета обаче, ням законово право за изписване на рецепта. Проблемът идва от там, че това автоматично лишава над 60 % от медиците у нас от възможността да лекуват със съответни медикаменти, дори в дома си-близки, познати.

Този проблем засяга на практика всички, които не са общо практикуващи лекари, хабилитирани лица, които работят в болници, няколко специалисти от извънболничната специализираната медицинска помощ.

„Например доктор Х, който е завеждащ вътрешно отделение в болница У и няма друг договор, освен този, ако се прибере у дома си и жена му, детето му или съседът му са болни, той няма да може да им помогне с лекарство от аптеката“, даде пример д-р Колев. „В Европа няма държава, в която има само електронна рецепта. При нас проблемът се получи, защото не чуха знаещите“, посочи той и обясни, че съсловието категорично смята, че рецептите, освен издавани по електронен път, трябва да могат да бъдат изписвани и на хартиен носител. Иначе настоящият метод лишава много лекари да лекуват, ако решат, безплатно.

По повод другия от проблемите, които двудневната практика на издаването на електронни рецепти изсветли-този за разтакаването на всички по веригата при липсващ в аптеката медикамент, изписан от лекаря, д-р Колев посочи, че от БЛС не одобряват идеята на електронната рецепта да има чек за генерично заместване, който лекарят предварително да отбелязва в случай, че предписаното лекарство го няма в дадената аптека. „Нашето становище категорично е, че генерично заместване не може да има преди то да бъде обсъдено в лекарския кабинет между лекаря и пациента, а не в аптеката, където лекарят, който лекува и поема цялата отговорност, няма да има възможност за мнение“. Това становище на БЛС беше подкрепено днес и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

От БЛС очакват решението за предписване на лекарства само през електронна рецепта, да бъде преразгледано.

В същото време министърът на здравеопазването Христо Хинков коментира, че до края на месеца ще бъдат събирани данни за недостатъци в работата на системата, за да се направят нужните подобрения.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Из
    изкривен
    9 -4
    11:18, 19 окт 2023
    Няма да лиши вас лекарите, а нас пациентите, вас ще ви лиши от таксите, които вземате за да напишете една рецепта и после с тези пари плащате на мед сестра....и още - хаосът който стана е и благодарение на Вас, защото въпреки че всяка година измират по 50-60000 бюджетът на здравната каса се увеличава с по 1 млрд, просто нямате наяждане, кой по-луксозна кола да купи и по-голяма къща, ако може и в Гърция да е и т.н.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини