Инспекция по труда дири работодатели, въвели възможност за работа от разстояние

С цел осъществяване на контрол за защита на трудовите права на работещите дистанционно, Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ) предвижда в годишния си план за тази година идентифициране на работодатели, въвели възможност за работа от разстояние. Липсата на база данни затруднява идентифицирането, но от ГИТ продължават да полагат усилия за успешното изпълнение на заложената мярка. Това се посочва в прессъобщение на агенцията във връзка с Европейската седмица за безопасност и здраве при работа, която се отбелязва от днес до 27 октомври.

Проверките целят да се изяснят специфичните характеристики като начина на възлагане на работата, отчитането на работното време и заплащането на труда. Към настоящия момент най-много проверки са извършени в секторите, свързани с информационни технологии и търговията, информират от ГИТ.

На сайта на ИА ГИТ са публикувани правата и задълженията на работници и работодатели при работа от разстояние. 

ГИТ ще се се включи в Европейската седмица за безопасност и здраве при работа, като изпрати въпросници за самоконтрол до работодатели в икономически дейности, в които е възможно използването на новите форми на работа, базирани на информационните технологии.

„Иновативният метод на контрол позволява на работодателите сами да установяват несъответствия с трудовото законодателство и да предприемат мерки за отстраняването им, коментират от агенцията. По този начин се подобряват условията на труд за работещите "дори във фирми, в които до този момент може да не е осъществяван контрол от страна на Инспекцията по труда“.

Европейската седмица за безопасност и здраве при работа се отбелязва от 2000 г. през октомври, по време на 43-ата календарна седмица на всяка година, по инициатива на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA).

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини