Инспекция по труда ще проверява работещите дистанционно

Работещите дистанционно нямат право да откажат без основание достъп до дома им при проверка от Инспекцията по труда.

Контролните органи имат право да извършват такива проверки на място, но при задължително предварително уведомяване на служителя и в рамките на работното му време. Това се казва в отговор на запитване на "Дневник", изпратено след като Главната инспекция по труда (ГИТ) съобщи, че има право да извършва проверки в домовете на служителите, когато в тях е обособено работно място.

Според Кодекса на труда при дистанционен труд работодателят следва да осигури необходимото оборудване и софтуер, устройства за комуникация, консумативи и необходимата техническа поддръжка, както и технически документи и защита на данните. Работодателите са задължени и да оценят рисковете на работното място на всеки служител, дори когато то е в дома му, и да предприемат мерки за минимизирането им. От служителя зависи да осигури определено пространство за работно място в дома си, както и да спазва организацията на работата и правилата за здравословни и безопасни условия на труд.

"Инспекцията по труда има правомощия да посещава всяко място, на което се полага труд", напомнят от ГИТ и посочват, че работникът няма право да откаже без основание достъп в рамките на установеното в предприятието работно време. "В интерес на работниците е да осигуряват достъп, тъй като по този начин се защитават техните трудови права. По същия ред достъп до работното място на служителя има и работодателят или негов представител", напомнят от ГИТ. Според законодателството служителите и сами могат да поискат посещение на работното им място като заявят това до съответната дирекция инспекцията.

От отговорите на ГИТ до редакцията се разбира, че досега проверки на място в домове на работещи дистанционно покрай кризата с коронавируса не са правени, както и че не се планират такива.

"Предвид спецификата на този вид контрол, който изисква събиране на предварителна информация от работодателите за работещите от вкъщи, както и предварително уведомяване на работещите за посещението, планирани проверки не биха били ефективни", казват от ГИТ.

Извършваните инспекции са в рамките на общия контрол на работодателите, като се проверяват и досиетата на работещите от вкъщи, а акцентът е дали редовното се изплащат възнагражденията на трудещите се дистанционно и какви са начините за коректно отчитане на работното време.

"Условията за работа от разстояние се уговарят в индивидуални трудови договори, анекси към тях или в колективни договори. Дори когато работата от разстояние е въведена със заповед на работодателя в условията на извънредно положение, с нея се изменя само мястото, където се полага трудът. В този смисъл всеки случай би следвало да се изследва отделно", посочват от ГИТ. От там отбелязват и че ако работодателят не осигури технически и софтуерни ресурси за работа от разстояние и затова служителите не могат да изпълняват задачите си, той дължи обезщетение за времето, през което те не са могли да работят.

В Кодекса на труда се обръща и внимание, че работодателят следва да осигури възможност за предотвратяване на изолацията на хората, които полагат дистанционен труд. "Това може да се осъществи чрез създаване на условия за периодично провеждане на работни срещи в помещенията и чрез създаване на виртуални пространства за срещи по теми и извън работата", казват от ГИТ.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ИИ
    И и
    1 0
    06:02, 10 сеп 2020
    Гит се напълни с некомпетентни хора и генерира само простотии.
    1.Дистанционно не значи че е от дома. Може да съм в парка, автобуса и т. н.
    2.Няма как да нарушава конституцията за посещение на дома. И още куп неща. Така че дръжте предприятията и строителството че се избиха.
Последни новини