УНСС с фотоволтаичен парк - първият "умен" университет в България

С откриването на фотоволтаичния си парк Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) днес демонстрира друга страна от съвременната образователна среда и инфраструктура, което е характерно за днешните високотехнологични висши училища. Може да се каже, че УНСС е първият "умен" университет в България със своята система за фотоволтаичния парк, но по-важно е, че това е висшето училище, което пряко вплита в работата на университетската общност и на инфраструктурата зелените енергии и устойчивото развитие. Това каза министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков на откриването на новия фотоволтаичен парк на Университета за национално и световно стопанство.

Той отбеляза факта, че 630 тона въглеродни емисии ще се спестяват на годишна база от това, което днес се открива като фотоволтаични системи в УНСС. 

"Ако всички български университети изградят такива системи, това ще е голям ресурс за намаляване на въглеродните емисии на България. Ако това се пренесе към училищата и към цялата училищна мрежа, наистина може да станем една иновативна, зелена образователна система. Но трябва да благодаря и на всички преподаватели, и на ректорското ръководство на УНСС, че първи подеха тази инициатива и до голяма степен ще могат да освободят необходим ресурс от това, че 50 процента от електроенергията на практика ще се произвежда от фотоволтаичните системи и този ресурс да се насочи към подобряване на качеството на обучението", заяви образователният министър. 

Благодаря отново за всичко, което сте направили и пожелавам и другите университети да последват вашия пример, а Министерството на образованието и науката, с каквото може, ще помогне в тези процеси, каза министър Галин Цоков.

На откриването на фотоволтаичния парк присъстваха също ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, акад. Лъчезар Трайков - ректор на Медицинския университет в София, който е и председател на Съвета на ректорите, както и академичният състав на Университета за национално и световно стопанство.

На 5 юни тази година от УНСС съобщиха, че с първа копка е започнало изграждането на фотоволтаична инсталация за производство на електрическа енергия в Университета за национално и световно стопанство, като тя е направена тогава от ректора проф. д-р Димитър Димитров и от Андрей Стойчев от "Прострийм груп". 

Строителните дейности по фотоволтаична инсталация се изпълняваха от "Прострийм груп", а строителният надзор се осъществяваше от "Бюро Веритас България".

Тогава ректорът проф. д-р Димитър Димитров даде символичен старт на строителните дейности с думите: "УНСС е един от първите университети в България, които обръщат сериозно внимание на внедряване на зелената енергия, и първият, който подписа договор за изграждане на фотоволтаична инсталация за производство на независима и по-евтина електрическа енергия. Това е изключително актуално предвид енергийните кризи, които ни сполетяха през последните години. Заедно с фотоволтаичната система ще разполагаме и с нов модерен закрит паркинг". 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини