МЕУ публикува решението и доклада за съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс

Министерството на електронното управление (МЕУ) публикува и изпрати в Централната избирателна комисия (ЦИК) в законоустановения срок доклада за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация. Това съобщиха от министерството на своята интернет страница. 

На сайта на министерството е публикуван пълният текст на решението на МЕУ, Българския институт по метрология (БИМ) и Българския институт за стандартизация (БИС), с което трите институции удостоверяват съответствието на машините. Цялото решение може да бъде прочетено тук.

Документът е подписан от заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, Паун Илчев - и.д. председател на Българския институт по метрология, както и Ивелин Буров - председател на Управителния съвет на Българския институт за стандартизация.

Освен решението, от министерството публикуваха и доклад за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация. Пълният текст на доклада може да бъде видян тук.

На извънреден брифинг днес от министерството увериха, че машините са годни за гласуване.

Срещу нито един служител на Министерството на електронното управление не е повдигнато обвинение, заяви Ангел Петров, главен секретар на Министерството на електронното управление (МЕУ) на извънреден брифинг тази вечер.

По-рано в петък от партия "Има такъв народ" заявиха, че заместник-министър на електронното управление от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) е "свалил кодовете" на машините. На свое извънредно заседание Централната избирателна комисия (ЦИК) реши местният вот на 29 октомври да бъде извършен единствено с хартиени бюлетини. 

Днес редица служители на Министерството на електронното управление, включително аз, дадохме обяснения и показания пред съответните служби. На нито един от нас не са повдигнати каквито и да е обвинения. Аз не знам да са образувани каквито и да е проверки и да са повдигани обвинения, заяви Ангел Петров. Според него оттук нататък Централната избирателна комисия има право, в случай, че не се удостоверят машините, да издаде решение, с което се преминава единствено и само с хартия. Правителството, в лицето на Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология, Българския институт по стандартизация завърши процеса и твърди, че тези машини могат да бъдат използвани в изборния процес, каза главният секретар. Той подчерта, че министерството не се меси в самостоятелната компетенция на един независим орган, какъвто е ЦИК.

Ангел Петров обясни, че съгласно методиката, публикувана на страницата на МЕУ, която беше публично обсъждана и съгласувана с ЦИК до 48 часа от подписването на доклада за съответствие, с който реално приключва удостоверяването на съответствието, следва да бъде издадено решение. Докладът за съответствие беше подписан от всички ръководители на проверяващи екипи вчера вечерта с оглед на което в рамките на 24 часа издадохме решението, информира главният секретар.

За да обясним процеса, защитената среда е под постоянно видеонаблюдение, каза Петров. Има непрекъснато видеонаблюдение на всички действия на всички хора, които присъстват в защитената среда, в която се осъществяват действия върху тези машини. "Ако ме питате дали сме записвали – 24 часа сме записвали във всеки един момент", каза Петров. По думите му има и панорамни записи, които показват цялата зала, има и отделни записи, които удостоверяват като доказателствен материал към техническите доклади, има записи на екрани, има скрийншотове. Това са все доказателства, които са надлежно документирани, надлежно предадени за съхранение и те са неразделна част от протоколите на тези експертни групи, които са осигурили това тестване, каза главният секретар на МЕУ.

Той подчерта, че всеки един процес на тестване се документира. Съгласно вътрешните правила има изрично разписани задължения по документиране включително на видеозаснемане на определени процеси в машините. Заместник-министърът е човекът, който носи персонална отговорност за подписването на решението, той осъществява контрола върху целия процес и като софтуерен инженер е абсолютно нормално да се убеди, че всички процеси, които са разписани, са работещи процеси, изпълними процеси, каза главният секретар на министерството. Той заяви, че няма как един министър или зам.-министър да се подпише под решение за удостоверяване, ако няма увереността на 100 %, че всички тези процеси са надлежно документирани, изпълними са и са работещи.

По-рано тази вечер Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на свое заседание на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Причината за това бе липсата на решение от Министерството на електронното управление (МЕУ) за удостоверяването на машините. Предложението, с докладчик Емил Войнов, беше прието с 12 гласа „за“, а двама бяха „против“. Преди гласуването Цветозар Томов направи предложение да бъде даден срок от 2 часа за решение от страна на МЕУ. Съответствията на устройствата за машинно гласуване се удостоверяват с решение на МЕУ, Българския институт за стандартизация и Българският институт по метрология. Наличието на такова решение е задължително условие за провеждане на машинно гласуване, каза Войнов. Той добави, че е получено писмо от министъра на електронното управление относно удостоверяването на съответствието на доставения тип устройство за машинно гласуване с изискванията в Изборния кодекс. С настоящото писмо ЦИК е уведомена, че към момента не е издадено решение за удостоверяване съгласно чл. 213 а от Изборния кодекс (ИК), посочи Войнов.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини