Педиатри и родители срещу онлайн извинителните бележки за кратко отсъствие

Педиатри и родители са обединени в мнението си за възможността при краткосрочно неразположение на учениците, отсъствията им да бъдат извинявани, без да е задължително посещение при личния лекар и пускане на електронна извинителна бележка.

В момента такава се генерира само след посещение в докторския кабинет. Тя се изпраща по мобилен път към системата на електронния дневник и от образователните институции само я отчитат.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари в България вече са изпратили предложение до здравния министър при липсата от училище на ученик заради болестно състояние до три дни, отсъствията му да могат да бъдат извинявани от родителите или след тяхно обаждане -от класния ръководител.

„Предложението е конструктивно и ще спести разтакаване по лекарските кабинети. Ние считаме, че такава възможност трябва да бъде регламентирана, тъй като сме убедени, че родителите са достатъчно отговорни към образователния процес на децата си и няма да позволят манипулации. Освен това, при леки неразположения, родителите прекрасно знаят как да реагират и в крайна сметка да преценят кога трябва да заведат детето си при лекар. Във всички европейски държави практиката е такава.“, коментира педиатърът от Хасково д-р Николай Николов, който е и член на УС на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България и председател на местната структура.

Според Калинка Стоянова, която е майка на седмокласничка, предложението е резонно. Тя дава пример с оплакване от леко главоболие от страна на 13-годишната й дъщеря преди дни. „В училище й оставаха два часа, за да си довърши учебния ден, но се наложи да я прибера. Така или иначе, за да се случи това трябва да се уведоми класната. След няколко часа почивка, детето се подобри и нямаше нужда от посещение при лекар. На следващия ден отиде на училище“, разказа майката. В този случай обаче, вместо да прибере момичето си у дома и то да може да се отпусне, се е наложило да чакат два часа при личния лекар, за да имат извинителна бележка за отсъствията.

Исканията за преразглеждане процедурата за медицински бележки при боледуване на дете са оформени и в онлайн петиция, като отворено писмо до МОН и МЗ. В нея вече има събрани 810 подписа от цялата страна.

Родители настояват медицинската бележка да не е единственият документ за удостоверяване на отсъствия от училище, а това да може да се случва и с декларация от родител.Те искат и отпадане на таксата за издаване на медицински бележки, когато генерирането на такива се наложи. С това са съгласни и лекарите.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Те
    Теодора
    9 -3
    20:15, 3 ное 2023
    Дано да стане !!!
  • 2
    Ро
    Родители
    15 -4
    20:27, 3 ное 2023
    И ние сме за това , да се свърши с това безумие - електронните бележки! Чудят се как да усложняват нещата!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини