Лекарите не са готови да се откажат от извинителните бележки, струващи от 3 до 50 лв. Колко плащате Вие?

Членът на УС на Българския лекарски съюз, проф. Милена Станева, в ефира на Bulgaria ON AIR заяви, че лекарите не са се съгласявали с това, че може да се откажат от извинителните бележки за учениците, които да бъдат заменени от Амбулаторните листове. Тезата на проф. Станева, която говори от името на лекарския съюз е, че не бива личната информация от амбулаторните листове да бъде "публична", като се предоставя на учители или училищна администрация.

Под този материал пускаме анкета, дали и какви такси са ви поискали лекарите на децата за издаване на извинителни бележки.

Темата за извинителните бележки се превърна в обществена, след като беше споделена информация, че таксите на лекарите за издаване на документа достигат над 50 лв., което звучи скандално по отношение на това, че според широкото обществено мнение, такива такси дори не трябва да съществуват. Още по-малко е редно да не са регламентирани и да се дава правото на всеки общопрактикуващ лекар да си определя сам такса, за която дори няма рамка. Обяснението от страна на лекарското съсловие е, че Здравната каса не им заплаща нищо за издаването на този документ, а това е допълнителна административна работа, която им отнема време и редно да бъде заплатена.

Всъщност, погледнато от страни излиза, че лекарите продават извинителни бележки, като в не малко случаи, не пускат и данъчен документ за взетата сума.

От погледа на пациентите не е нормално да плащат за издаването на извинителна бележка, особено при условие, че тя вече е електронна и дори не се налага лекарят да изразходва лист и консумативи, за да я разпечата, а лечението на деца е безплатно по закон. Според родителите, тази слуга би трябвало да е резултат от прегледа и това не утежнява самия лекар или по-скоро сестрите или помощния персонал в кабинета.

Според лекарите, това ги натоварва излишно и е редно услугата да бъде заплатена. Тяхната позиция е, че те са еднолични търговци и могат да си определят сами таксите, а размерът им е по тяхно усмотрение. Според проф. Станева от погледа на пациентите изглежда, че при условие, че документа се генерира от софтуера с който работят, отнема само две цъквания, но това отнемало на лекаря около 2 минути, а в тези 2 минути можела да извърши поне 2 прегледа, завява Станева. Тезата на порфесора е, че масовата цена на тази услуга е между 2 и 5лв., и родителите не гледали с неодобрение на това, а даваните примери за над 50 лв. са единични случаи.

Д-р Георги Миндов, който е председател на Контролната комисия на софийските общопрактикуващи лекари, в ефира на БТВ заяви, че сумата за издаване на ученическа е-бележка компенсира липсата на потребителска такса за преглед при педиатър и така спасява личните лекари от фалит. Според него, ако педиатрите бъдат лишени от възможността да събират такси за извинителните бележки, могат да въведат административни такси под формата на такса за запазване на час през електронна платформа например, за да издържат практиката си. Според него има и лекари, които не събират такива такси, но ако могат да си го позволят. Докторът смята, че Здравната каса трябва да започне да изплаща на педиатрите потребителска такса за децата, както това се прави за възрастните хора над 65 години.

Здравния министър представи пред обществеността информацията, че от октомври до сега са издадени над 1 600 000 броя извинителни бележки, ако сложим средна цена на бележките по 5 лв. това възлиза на над 8 000 000 лева, заплатени от родителите на педиатрите за тази административна услуга.

Глоба за димитровградско ДжиПи, събирало неправомерно такси от пациенти

Събирането на такси за издаване на документи не се отнася само за извинителните бележки, било то електронни или не. През 2021г. писахме за димитровградски общопрактикуващ лекар, който събира неправомерни такси за удостоверение за извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи на деца. В последствие лекарската практика бе санкциониран от РЗОК за незаконно събиране на такса за документа, който според Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020 - 2022 е напълно безплатен за пациентите.

Отговорете в анкетата под материала, дали и колко сте плащали за извинителни бележки за децата си.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Плащали ли сте за извинителна бележка за детето си, колко ви е струвало това?

Плащали ли сте за извинителна бележка за детето си, и колко ви е струвало това?

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини