Това ли е новата най-древна пирамида в света

Когато става дума за пирамиди, първо се сещаме за Египет - там са най-големите и най-старите. Или поне така се смяташе до скоро. Едно ново научно откритие обаче може да промени ситуацията и да детронира пирамидата на Джосер от върха на класацията за най-древните.

Според ново изследване, най-старите конични монументи, построени от хора, всъщност се намират в Индонезия и са на повече от 25 хиляди години. Става въпрос конкретно за Гунунг Паданг - обект, който доскоро се смяташе за хълм, но след проведени разкопки е установено, че цялата му монолитна структура, заровена под земята, всъщност е създадена от човешка ръка.

Тази "планина на просветлението", както се превежда името й, се намира във вулкан на остров Западна Ява. Анализът на учените показва, че древно общество е издълбало структурата в ядрото на вулкана преди хиляди години. Добити са и подробни данни за това кога точно е възникнала монолитната структура, която се смята за най-старата в света, оставяйки зад себе си Стоунхендж и пирамидите в Гиза, предава BBC.

"Радиовъглеродното датиране на органични почви от структурите разкрива множество строителни етапи, датиращи от хиляди години пр. н. е., като началната фаза датира от епохата на палеолита", пишат авторите. "Това проучване категорично предполага, че Gunung Padang не е естествен хълм, а подобна на пирамида конструкция", твърдят учените.

Според тях, строежът на Гунунг Паданг започва някъде по време на последния ледников период - най-рано преди 16 000 години, но по-скоро преди около 27 000 години. Основната част на структурата вероятно е била построена между 25 000 и 14 000 г. пр.н.е., но след това е била изоставена за няколко хиляди години.

Строителството започва отново около 7900 до 6100 г. пр. н. е. и по това време строителите изглежда нарочно са заровили части от обекта. Пирамидата е завършена около 2000 до 1100 г. пр.н.е., добавяйки каменните тераси, които могат да се видят на повърхността на вулкана днес.

Изследователите подчертават "забележителните зидарски способности" на палеолитните строители, а техните открития оспорват предположението, че сложните строителни техники са били разработени едва с появата на селското стопанство преди около 11 000 години.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини