"България танцува" 3 дни в Димитровград

Днес в спортна зала „Младост” в Димитровград стартира XVII-то издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци - класически балет, характерни и съвременни танци "България танцува 2023".  Стартът на първия състезателен ден започна днес в 08:00 часа със солови изпълнения и ще приключи в неделя с награждаването на победителите в категориите, тогава ще бъде връчена и специалната награда на кмета на Община Димитровград.

В събитието вземат участие над 1200 танцьора от България, които ще се представят в 74 състезателни категории в три танцови стила - класически балет, характерни и съвременни танци. 46  танцови формации   и рекорден брой индивидуални участници   от цялата страна са заявили участие в конкурса. Към тях ще се присъединят и гости от сръбската столица Белград, водени от балетния педагог с български корени Бониела Анастасов.

Конкурсната надпревара е разделена в две направления – "Любители" и "Професионалисти", за деца, които учат в националните училища по изкуствата.

Уважавано жури ще оценява 780 танца изпълнени в сола, дуети, малки групи, формации и продукции в класически балет, характерни и съвременни танци. В журито са проф.д-р Антон Андонов -  ръководител на катедра ,,Хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство ,,проф. Асен Диамандиев “ гр. Пловдив и балетмайстор и солист на Ансамбъл ,,Тракия“;  проф.д-р Желка Табакова - хореограф-режисьор, завършила е Държавен институт за театрално изкуство ГИТИС, гр.Москва, Русия. Преподавател в АМТИИ ,,Проф.Асен Диамандиев” град Пловдив и Национална музикална академия ,,Панчо Владигеров” град София;  Цветанка Гергинова - водещ учител и хореограф с повече от 20-годишен опит; световно известният балетист и преподавател Виталий Емилияненков, хореограф-режисьорът Раул Торес и известен балетист от световно известната кубинска трупа Тропикана;  Татяна Янева, прима-балерина и артистичен директор на балета на Държавния музикален театър "Стефан Македонски”  и Небойша Славкович – зам.председател на сръбската танцова федерация и международен съдия.

Конкурсът е включен в програмата на Министерство на културата и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Община Димитровград. Организатори са Община Димитровград и Общински център за танцово изкуство "Галаксико" с ръководител Тихомир Митев. Конкурсът има за цел да развива и популяризира танцовите стилове: класически балет, характерни и съвременни танци, обмяната на опит и творческите идеи на постиженията в конкурсните стилове. 

В съботния ден от 13.00 часа е планирано официалното откриване на конкурса, а в неделя след 17:00 ще бъде официалното награждаване, тогава ще бъде връчена и Купата на Кмета, която се присъжда за цялостно представяне на колектив.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини