България ще танцува 3 дни в Димитровград

От днес 18 ноември до 20 се провежда XVI-то издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци – класически балет, характерни и съвременни танци „България танцува`2022“. в димитривградската спортна зала „Младост”.

Участие се очаква да вземат рекорден брой танцьори, като заявените състезатели са над 1200 танцьора от страната в 48 състезателни категории в три танцови стила – класически балет, характерни и съвременни танци. Сред състезателите са 42 танцови формации и 30 индивидуални участника от цялата страна, както и от Националното училище по танцово изкуство – София, Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” – Пловдив,  Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф.Панчо Владигеров” – Бургас и Националното училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна.

Уважавано жури е в състав: проф. Хикмет Мехмедов, Небойша Славкович – зам.-председател на сръбската танцова федерация и международен съдия към Световната танцова организация (IDO), Марта Петкова – главен художествен ръководител на Софийската опера, Никола Хаджитанев – премиер-солист на Софийска опера и балет, прима-балерината на софийска опера и балет Дарина Бедева и  Весела Василева – преподавател по класически балет в Националното училище по изкуствата „проф. Веселин Стоянов“ – Русе, според предварителната информация, ще определят най-добрите изпълнения в тридневната надпревара.

За първи път тази година ще бъдат раздадени и академични награди. По преценка на журито, всички класирани от 1-во до 3-то място в IV-та възрастова група – сола, ще имат възможност да бъдат приети без предварителен приемен изпит в катедра ,,Хореография“ на АМТИИ ,,Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив; стипендия от доц.д-р Диляна Никифорова за обучение в Балетна академия Марян 2023 г.

Конкурсът е включен в програмата на Министерството на културата и се осъществява с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Община Димитровград. Организатор е Общински център за танцово изкуство „Галаксико“ с ръководител Тихомир Митев. Конкурсът има за цел да развива и популяризира танцовите стилове: класически балет, характерни и съвременни танци, обмяната на опит и творческите идеи на постиженията в конкурсните стилове. В двудневния танцов маратон ще се определят най-добрите танцьори в различни танцови направления във всяка възрастова група и състезателна категория.

Наградният фонд предвижда:

    Купа на кмета на Община Димитровград за цялостно представяне на колектив;
    Гран При на Министерство на културата;
    Гран При на Министерство на образованието и науката;
    Купи за най-добро представяне на колектив за всяка една жанрова категория – класически балет, характерни танци и съвременни танци;
    Национални стипендии по програма на Министерство на културата за закрила и стимулиране на деца с изявени дарби за I, II и III място в IV възрастова група, категория – соло в раздел Класически балет, Характерни и Съвременни танци;
    Плакети за І, ІІ и ІІІ място – групови изпълнения за всяка една възрастова група и жанрова категория;
    Медали за І, ІІ и ІІІ място за индивидуалните изпълнения и дуети за всяка една възрастово група и жанрова категория;
    Дипломи за всички участници, класирали се на І, ІІ и ІІІ място в различните жанрови и състезателни категории и възрастови групи;

Парични награди за колективи с най-високи резултати в конкурса, осигурени от Община Димитровград:

    1-во място – 500 лв.
    2-ро място – 300 лв.
    3-то място – 200 лв.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини