Наистина ли мононатриевият глутамат (MSG) е вреден за здравето?

Мононатриевият глутамат (MSG) е подобрител на вкуса, който се използва в солени храни, включително много азиатски ястия и пакетирани продукти. Произвежда се чрез ферментация на нишесте, като захарно цвекло, захарна тръстика или меласа, което е подобно на процеса, използван за производство на вино, оцет и кисело мляко.

Получен е от L-глутаминова киселина, която естествено присъства в много храни. L-глутаминовата киселина е неесенциална аминокиселина, което означава, че тялото може да я произвежда само и не е необходимо да я получава от храната.

Мононатриевият глутамат е бял кристален прах без мирис, който в хранително-вкусовата промишленост е известен като E621. Лесно се разтваря във вода, като се разделя на натриев и свободен глутамат.

Мононатриевият глутамат  има специфичен вкус, известен като умами - петият основен вкус заедно със сладко, кисело, солено и горчиво. Умами има месен вкус, който се отнася до наличието на протеини в храната.

Защо трябва да се избягва мононатриевият глутамат

Някои проучвания показват, че мононатриевият глутамат може да допринесе за различни състояния, включително затлъстяване, нарушения на централната нервна система и репродуктивни неизправности, въпреки че са необходими повече изследвания в тези области.

Симптомите, за които някои твърдят, че се появяват след консумация на мононатриев глутамат, включват:

  •     Гадене;
  •     Слабост или умора;
  •     Сърцебиене;
  •     Главоболие;
  •     Изпотяване или зачервяване;
  •     Изтръпване;
  •     Болка в гърдите;
  •     Уртикария;
  •     Оток на гърлото.

Храни, които съдържат мононатриев глутамат

Мононатриевият глутамат се използва в много обичайни храни, налични днес в хранителните магазини и местните ресторанти. Тази съставка, която се съдържа в добавките за умами, има за цел да подобри вкуса на храни, включително закуски, супи и нудъли. Част от тези храни:

Подправки

Тъй като мононатриевият глутамат е подобрител на вкуса, не е изненадващо, че е включен в много подправки, които потребителите слагат на месо и яхнии. Един често срещан пример са пакетите с подправки за пържоли, които обикновено се добавят към месото.

Бързо хранене

Мононатриевият глутамат стана добре известен с широкото си използване в китайски ястия и други за бързо хранене, включително пържено пиле от ресторанти за бързо хранене.

Супи

Друго място, където може да се намери мононатриев глутамат, е на рафта за супи в хранителния магазин. Добавката се използва за подобряване на вкуса и солеността им.

Дресинги и сосове

Известно е, че сосове като кетчуп, майонеза, сос за барбекю, соев сос, горчица и дресинги за салати съдържат мононатриев глутамат за подобряване на вкуса.

Чипс

Много видове чипс и подобни на него снаксове включват мононатриев глутамат за подобряване на солените, пикантни вкусове, с които са известни.

Референции:

https://www.eatingwell.com/article/283965/the-msg-myth-are-there-really-side-effects/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322303

https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-msg

https://www.healthline.com/nutrition/msg-good-or-bad#what-the-research-says

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/monosodium-glutamate/faq-20058196


 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини