АПИ предупреди шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия

Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупредиха от Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ) заради прогнозите за обилни валежи и вятър.

За днес е определен жълт предупредителен код за опасно време в Южна България и оранжев предупредителен код за Северна и Югоизточна България. Прогнозите са за значителни количества дъжд и силен вятър. Очаква се понижение на температурите. Ще има условия за виелици и заледявания, отбелязаха от пътната агенция. От АПИ призоваха водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, напомниха от агенцията.

Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) предприе превантивни действия във връзка с очакваната динамична метеорологична прогноза в страната. До областните управители бяха изпратени указания за предприемане на допълнителни мерки във връзка с очаквани силни ветрове и валежи.

От дирекцията съобщиха, че в Националния оперативен център е постъпила информация за метеорологичната обстановка, според която предстоят силни ветрове и валежи. За днес е обявен оранжев код за силен северозападен вятър със скорост 10 - 15 м/секунда. Очакванията са в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Софийска, Перник, Търговище поривите да достигнат до 25-30 м/секунда.

Валежи от дъжд с количества 15-35 л/кв. м се очакват в областите Добрич, Варна и Бургас. Според хидрологичната прогноза на НИМХ-МОСВ през следващите 48 часа това може да доведе до повишаване на речните нива в Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейни.

Допълнителни инструкции са дадени и на регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации. За прогнозите са уведомени и директорите на полицейските управления в областите с оранжев код.

Жълт и оранжев код за силен вятър, за значителни валежи и за първи сняг обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини