Размяна на общински съветници в Димитровград след повторното броене на бюлетини

Разместване предстои в Общинския съвет в Димитровград. Това става ясно от решение на Административен съд – Хасково, който обяви за недействителен резултата от изборите за общински съветници в община Димитровград на 29 октомври. Вотът бе обявен с решение на Общинската избирателна комисия, срещу която бе входирана жалба от КП „България на регионите“.

Съдът е констатирал нарушения на изборната процедура, които са променили изборния резултат, изразен в разпределението на мандатите за общинските съветници, като е установил, че повторното преброяване на бюлетините в СИК №23 и СИК №54 е показало наличие на разлика от три действителни гласа, които не били отразени в полза на КП „България на регионите“ в секционните протоколи. Реално коалицията-жалбоподател е получила 410 гласа, които са равни на общинската избирателна квота. КП „България на регионите“ има полагащ се мандат в общинския съвет, се посочва в съдебното решение.

В съдебния акт е обсъден спорният момент за бюлетина в СИК №54, в която хиксът излиза от квадратчето. Съдът я е счел като глас за коалицията, тъй като в случая няма дори минимално навлизане в квадратчето на съседната листа.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок. При потвърждаване на съдебното решение, Ангел Ангелов от КП „България на регионите“ трябва да влезе на мястото на Виолета Желева от „БСП за България“.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ки
    Кичка
    5 -1
    07:55, 21 ное 2023
    Тази "експертка" за какво да и дават 3000 лева щом е кьорава и е определила спорната бюлетина за недействителна. Май е взела и нещо допълнително. По колко лв. на час взима тази да прегледа 5-600 бюлетини.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини