Явор Колев: Контролът, но през доверието на децата, е най-добрият начин да ги предпазим като жертви на киберпрестъпления

    Контрол от страна на родителите, но не като натиск, а такъв, който трябва да преминава през спечеленото доверие и споделянето. Това е най-сигурният начин да предпазим децата си от възможността те да станат жертви на насилие или манипулация в интернет пространството. Съветът е на един от най-солидните експерти в страната по киберсигурност- Явор Колев. Той е с 25 -годишен стаж в системата на сигурността, дългогодишен ръководител на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП. По настоящем е директор на дирекция „Информационни технологии и киберпрестъпност“ към застрахователна компания в София. От три години насам с екипа му развиват социалната програмата за подрастващите „Пази детето в интернет“. Чрез интернет платформа, с практически съвети в беседи по места, експертите се срещат с младото поколение българи, за да разяснят възможностите на интернет пространството, но и да напомнят колко клопки може да крие то.

    Явор Колев и част от екипа му днес гостуваха в Хасково. Домакин на срещата им с ученици от 5, 6 и 7 клас от местните училища бе Младежкия Център. Инициативата е част от програмата за превенция на Превантивно-информационният център по наркотични вещества към Младежкия център в Хасково.

    Срещите с децата, дори и в най-малките населени места, които са проведени от екипа на програмата са много важни, защото всяко дете с мобилно устройство е потенциална жертва и обект на престъпна дейност в интернет, каза Явор Колев.

    Господин Колев, кое е най-важно да знаят децата за сигурността си в интернет пространството, а  и техните родители, за да ги предпазят?

    За съжаление децата са доверчиви и любопитни и извършват действия, които ги правят потенциални жертви на престъпления.

    Изследванията на психолозите показват, че деца, които са били жертви на насилие, в последствие стават насилници. Така че възпитанието на децата в тази посока трябва да бъде от съвсем ранна възраст. Нормално е да пада възрастта на жертвите, тъй като днес децата се сблъскват с технологиите от съвсем ранна възраст.

    По време на пандемията, когато животът на децата преминаваше в интернет, ги направи по-уязвими и престъпниците се насочиха именно към интернет пространството да ловуват своите жертви. По доклад на „Еврпол“ от последната година, киберпрестъпленията във времето на Ковид кризата се се увеличили с 300 процента, в това число са и данните за престъпления срещу деца.

    Но в крайна сметка животът ни минава в голямата си част в мрежата. Тя е широко отворен прозорец към света, но  казвате, че тя може да се окаже и залостена врата, през която не можеш да излезеш, защото  под една или друга форма си жертва на  манипулация.

    Работят програмите за родителски контрол и те трябва да се използват. Но за мен е по-важно доверието, което се изгражда между родителя и детето. По време на срещите ни в цялата страна, в които се включиха вече над 130 хиляди деца, установихме в разговорите си с тях, че в 90 % родителите им не им обръщат внимание-не се интересуват какви са профилите им в интернет, с кого се срещат в пространството. А това внимание е важно, защото детето може да попадне в интернет пространството не само на сексуални насилници, а и на неподходящо съдържание. Особено за по-малките деца, това може да окаже пагубно влияние върху психиката им. В този смисъл е добре родителите да бъдат заедно с детето си, когато то сърфира, да знаят какви приятели има  в интренет, каква е комуникацията му в чатовете. И това става много лесно, когато има споделяне, а не през императивния тон. Освен това родител, който общува активно с детето си, много по-лесно може да установи, ако от е станало обект на киберпрестъпление. Един от белезите е, че то става раздразнено, неспокойно.

    Изкуственият интелект навлиза все по-стремглаво във всяка сфера в живота ни и това е още една възможност да станеш жертва на минипулация, какво е вашето мнение?

    Безспорно изкуственият интелект ще бъде един двигател на прогреса, но трябва да си даваме и сметка, че той ще бъде използван и с престъпна цел. Вече сме свидетели на подобни манипулации.

    И сега трудно се установява от жертвите, че даден похват е престъпен за кражба на информация или измама. А за съжаление, занапред това ще става още по-трудно и чрез изкуствения интелект, който ще дава възможност нещата  да изглеждат още по-достоверно и жертвите на киберпрестъпления ще се увеличат. Винаги законодателството тича след технологиите и донякъде това е обяснимо, защото новите технологии се развиват много бързо, а правото е по-консервативно. Но аз считам, че ще се намери подход така, че да ограничим възможността изкуствения интелект и технологиите да бъдат използвани с престъпна цел.В момента се създава регулация и в ЕС, и в САЩ, и в Китай.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини