Тестват 13-те тол камери в Хасковско за превишена скорост

Все още не се налагат глоби на водачите за превишена скорост от стационарните камери на тол управлението в Хасковска област и в цялата страна. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ след запитване на Haskovo.net. Повод за отправените въпроси е да се даде яснота докъде е стигнало внедряването на очакваните промени.

В отговора е посочено, че Агенция „Пътна инфраструктура“ и Национално тол управление в партньорство и тясно сътрудничество с Министерството на вътрешните работи и Българския институт по метрология (БИМ) към Министерство на икономиката работят по разработването и внедряването на система за секционен контрол на средната скорост. Целта е да бъде подобрена пътната безопасност и да се намали броят на пътнотранспортните произшествия чрез точно измерване на средната скорост по различни отсечки на пътната мрежа и санкциониране на нарушителите от МВР.

Проектът е все още в процес на разработка. Към момента се провеждат замервания и изпитвания като част от процедурата за сертификация на системата от БИМ. Целта е системата да отговаря на всички законови и технически изисквания, за да бъде осигурен надежден и ефективен контрол на движението.

За успешното внедряване на системата за секционен контрол на средната скорост са необходими и изменения в законодателството, за да се улесни правоприлагането и ефективното използване на данните от системата. Тези промени ще прецизират правомощията на МВР при използване на данни от системата и възможността за налагане на санкции при установени нарушения.

На този етап не е ясно точно кога ще бъде въведена функцията за заснемане на превишена скорост с камерите на тол управлението.

Към момента тол системата регистрира единствено нарушения, свързани със заплащането на пътни такси. И в момента данни за скоростта на пътните превозни средства, преминаващи през стационарните контролни точки на електронната система за събиране на пътни такси, се изпращат към МВР. Предоставените данни дават информация за движението на пътните превозни средства и потенциалните нарушения на скоростта, но е невъзможно налагането на глоби за нарушения от МВР, поради липсата на сертификация от Българския институт по метрология.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ уточняват, че в област Хасково има 13 стационарни контролни точки, които са част от електронната система за събиране на пътни такси.

От 1 януари 2023 г. до момента в област Хасково са регистрирани 68 400 нарушения за липса на винетка. Размерът на компенсаторните такси за констатираните нарушения е 4 788 000 лева.

От 1 януари 2023 година до 23 ноември 2023 година в област Хасково са издадени общо 106 372 електронни винетки на стойност 6 460 304 лева.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини