Сграда в Димитровград по пътя към климатична неутралност

Община Димитровград спечели нов проект по Плана за възстановяване и устойчивост, чрез който сградата на Детския и младежки център, на ул. "Св. Климент Охридски" №7 ще бъдат въведени енергийни мерки за постигне клас на енергопотребление „А+“. Тази информация бе оповестена от общинска администрация, на фона на провеждащата се среща на върха на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКООНИК), известна като КОП28 (COP28), където България е представен от над 250 участника и павилион.

Сградата е на пет етажа и е въведена в експлоатация през 1969 г., последния ремонт на сградата бе 2016 година на стойност около 1 000 000 лева. Проектното предложение е насочено към изпълнение на целите за подобряване енергийните характеристики на сградата, чрез прилагане на устойчиви интегрирани високоефективни енергийни мерки, като се постигне клас на енергопотребление „А+“. След прилагането на енергоспестяващи мерки, ще се намалят разходите за енергопотребление, което ще доведе и до спестяване на публичен ресурс, като се достигне до над 83% спестяване на първична енергия. Ще бъде изградена система за отопление на сградата и съоръжения за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление. Успешното изпълнение на дейностите ще подобри съществено експлоатационните характеристики на сградата и ще допринесе за удължаване на нейния жизнен цикъл.

В сградата се помещават Общински център за танцово изкуство „Галаксико“, Общински духов оркестър, Общинско джаз-трио, зали за занимания по интереси на ДМЦ - в областта на театъра, музиката, литературата, танца, пластични и изобразителни изкуства, фолклора, опознаването и опазването на културно-историческото наследство и др.

Стойността на проекта е 2 097 555.91 лв., а срокът за изпълнение е 30 месеца. След приключване на дейностите по проекта сградата ще се превърне в първата в града почти автономна такава по отношение на енергопотребление.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини