Депутати от 7-ото ВНС с критики по предложените промени в Конституцията

Депутати от 49-ия парламент обсъдиха на среща с народни представители от Седмото Велико Народно събрание (ВНС), подписали действащата Конституция, приетите на първо четене промени в основния закон. В дискусията по инициатива на БСП участваха министърът на правосъдието Атанас Славов и конституционалисти.  
 
Народни представители от 7-ото ВНС коментираха промените в областта на съдебната власт и разкритикуваха предложенията относно служебния кабинет и възможността хора с двойно гражданство да заемат висши държавни длъжности.  
 
Времето доказа, че, въпреки някои недостатъци, тази Конституция е стълб на правовата, демократичната и социалната държава, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на дискусията. Приемете нашето уважение за труда ви и това, което сте постигнали тогава, обърна се тя към депутатите от 7- ото ВНС.
 
Тя се спря на няколко, по думите ѝ, смущаващи въпроси, първият от които, че всички становища по внесения законопроект са отрицателни. Нинова постави въпроса доколко обикновено Народно събрание е в правото си да променя Конституцията и крие ли това риск да бъдат обявени за противоконституционни, ако някой ги обжалва. За нас е тревожно висши държавни длъжности да бъдат заемани от хора с двойно гражданство, заяви още лидерът на БСП.
 
Тази бързина на приемане на промените в Конституцията, при липса на обществено съгласие, крие рискове да се приемат недогледани текстове, да бъдат обжалвани и отхвърлени, т.е. да задълбочим конституционния въпрос вместо да подобрим текстовете на Конституцията, коментира още Нинова.
 
Министърът на правосъдието Атанас Славов коментира, че от качествена гледна точка Конституцията от 1991 г. отговаря в основните си части на възприетите международни демократични стандарти и с нея България е станала член на Съвета на Европа и на Европейския съюз. Затова можем да говорим за мъдростта на основателите на съвременната българска държавност във ваше лице, обърна се той към депутатите от 7-ото ВНС. Славов посочи, че поправките в Конституцията са насочени основно към съдебната власт. Той отбеляза, че има промяна на разбирането какво означава независимост на съдебната власт.
 
Мариела Митева, народен представител от 7-ото ВНС, постави въпроса защо се разделя Висшият съдебен съвет (ВСС), както и да се изясни дали ще се създава нов Инспекторат към ВСС или ще остане досегашният. Относно предложението за двойното гражданство, тя коментира, че не е нормално с такъв ентусиазъм да пускаме на държавна длъжност шпиони.
 
Пламен Луканов коментира, че нормите, свързани с орязване или даване на правомощия на държавни органи, би следвало да се решават от Велико Народно събрание. Ако това не се направи, можем да изпаднем в една непрекъсната процедура на внасяне на конституционни промени, които да приличат на жълтите павета пред НС – ремонт на ремонта, отбеляза той и постави въпроса междувременно кои текстове ще действат.
 
Според Стефан Стоянов не бива да се пипат правомощията на президента и на Конституционния съд.
 
Красимир Премянов коментира, че е много рисковано без обществен дебат да се правят промени в Конституцията. Нека да участват в избори само тези, които са данъчни резиденти на България, посочи той. Не трябва да закачаме инструмента на служебното правителство, смята той. Никога не сме изпадали в криза, защото служебното правителство е призвано това да върши - да не изпадаме във вакуум, коментира Премянов.  
 
Александър Томов отбеляза, че когато са приемали Конституцията през 1991 г. са търсили консенсус до последно и посъветва депутатите да го търсят и сега. По думите му затова тази конституция е оцеляла 30 години. Той постави въпроса не е ли логично мнозинството в двете колегии на ВСС да бъде оставен на съдиите и прокурорите.  
 
Относно служебния кабинет, Томов коментира, че тогава са решили, че когато дадат на президента властта за преодоляване на криза, членът, който забранява на президента да се занимава с политическа дейност е достатъчен. Президентът трябва да е олицетворение на единството на нацията и да преодолее кризата чрез единството на нацията, отбеляза той. Според Томов няма нужда от предложената промяна за двойното гражданство. Отваряте ниша на особено голяма опасност, предупреди той.
 
В края на дискусията председателят на Комисията по конституционни въпроси в 49-ото Народно събрание Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) коментира, че това, което се случва в момента, е израз на хилядократно изразено желание да се промени Конституцията. Трябва да внимаваме какво си пожелаваме, отбеляза той. Чолаков посочи, че внесените текстове за промени в Конституцията са били подложени на много сериозна критика и затова сега се намираме в ситуация за седем дни да трябва да намираме оптималните редакции. Той отбеляза, че в следващата една седмица отговорността е лична, на всеки един народен представител, и добави, че ще гласува по съвест. 
Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини