Моряците на Руен са подценили опасността в Арабско море, според Владимир Чуков

Българският кораб "Руен", който беше отвлечен вчера в Арабско море, не е взел необходимите мерки и е подценил смятаната за по-малко рискова зона край йеменския остров Сокотра. 

Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков по БНТ. Той сравни нападението с отвличането на "Галакси лийдър", чийто екипаж остава в неизвестност. 

"Преди около 10-тина дни хутите разшириха своя обсег. Те казаха, че ще нападат всички кораби, които идват или отиват в израелско пристанище. Очевидно вече не става въпрос само за плавателни съдове израелска собственост. Големият въпрос в случая с нашия кораб е дали е отивал или е идвал от израелско пристанище. Тази информация може да е била известна на нападателите, но това не е сигурно. Сегашното отвличане е станало в Арабско море, на юг от Йеменските брегове, близко е до остров Сокотра, който е Йеменски, между другото там има военноморска база на ОАЕ. Учудва ме, че са допуснали подобен тип абордаж. Схемата е сходна. Появява се един ирански кораб, който очевидно наблюдава. На борда на този ирански кораб са лодките, с които се пленява желания кораб и се взима на абордаж", обясни арабистът.

Засега няма връзка с екипажа на кораба "Руен", на борда му има 8 български моряци и още 10 от Мианмар и Ангола. 

Плавателният съд е собственост на параходство Български морски флот, но плава под малтийски флаг. За БНТ директорът на БМФ Александър Калчев обяви, че към момента е приоритет гарантиране на сигурността на моряците, за което продължават да работят в координация с компетентните международни органи. Те са в постоянна връзка с всички служби, които отговарят за плаването в района.

Инцидентът е станал на около 700 морски мили източно от сомалийския бряг. Риболовен кораб е изключил сигнала си за идентификация шест часа по-рано в близост до мястото, където българският кораб най-вероятно е излязъл извън курса си. Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство съобщава, че е получила сигнал за бедствие от плавателен съд, на който са се качили неизвестни лица, източно от Босасо в Сомалия. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини