Снаряд порази британски товарен кораб в Червено море

Товарен кораб в Червено море е претърпял леки щети, след като е бил ударен от снаряд край бреговете на Йемен, съобщава "Ройтерс".

Корабът, плаващ на 57 морски мили западно от град Ходейда е докладвал, че снаряд е бил изстрелян към левия му борд, от тази страна е забелязана и малка лодка. Снарядът е прелетял над палубата и е причинил леки щети, посочва Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO).

Британската компания за морска сигурност Ambrey пък съобщи, че плаващият под флага на Барбадос товарен кораб, собственост на британска фирма, е получил физически щети от безпилотен летателен апарат, докато е плавал на югоизток през Червено море. Няма данни за ранени, корабът е извършил маневри за избягване и е продължил пътуването си.

От средата на ноември подкрепяните от Иран йеменски хуси атакуват търговски кораби с дронове и ракети в Червено море. Те определят действията си като акт на солидарност с палестинците в ивицата Газа.

Атаките прекъснаха глобалното корабоплаване и принудиха компаниите да се преориентират към по-дългия и скъпоструващ маршрут около Южна Африка. Освен това те предизвикаха опасения, че войната между Израел и "Хамас" може да се разпространи и да дестабилизира Близкия изток.

Преди месец Съединените щати и Великобритания започнаха да нанасят удари по цели на хутите в Йемен като отмъщение за месеците на атаки срещу кораби в Червено море.

Американската армия докладва, че вчера следобед са били свалени два дрона на хусите, които са представлявали "непосредствена заплаха за корабите и търговските кораби на ВМС на САЩ в региона".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини