Димитровград с програма за борба със замърсяването с ФПЧ и SO2

Община Димитровград се очаква да приеме 2 програми за качество на атмосферния въздух за замърсителите фини прахови частици (ФПЧ) и серен диоксид. Общината трябва да ограничи вредното въздействие на замърсения въздух върху жителите, за което има разработени 2 програми за Качеството на атмосферния въздух (КАВ).

Програмата за ФПЧ10 е от 2019г., благодарение на която общината се възползва да получи средства за така наречената безплатна подмяна на печки с климатици. Тази програма изтича в края на тази година и трябва да бъде продължена, благодарение на което общината ще получи още около 13 милиона лева за подмяна на отоплителните уреди. Нашата проверка показа, че замърсяването с ФПЧ10 през последните 5 години, при допустими 35 превишения за календарна година на средноденонощните стойности е:

за 2019 година - 17 пъти

за 2020 година - 4 пъти

за 2021 година - 0 пъти

за 2022 година - 0 пъти

за 2023 (до 20 декември) - 9 пъти

Източниците на ФПЧ са множество - от промишлеността, през печките на дърва и въглища, до автомобилния трафик.

Другият сериозен проблем на Димитровград е серния диоксид, за който е създаден нова програма за КАВ, която предстои да бъде разгледана и гласувана на заседанието на ОбС през декември, но от последната версия на документа са премахнати мерки, които биха били важни за справяне с проблема (те са описани в края на материала). Проблемът със замърсяването със серен диоксид започва от средата на 2021г., когато местния ТЕЦ "Марица 3" излиза от Студен резерв и възобновява работата си. След стартирането на въглищната централа през май месец 2021 година са регистрирани множество превишения на допустимите средночасови норми за опазване на човешкото здраве, като се е стигало до превишения на алармените прагове за концентрация на SO2. 

Определена е средночасова норма от 350 µg/m3 и тя не трябва да бъде превишавана повече от 24 пъти за календарна година, но от месец май 2021г. до края на същата година тя бе превишена 30 пъти, като средночасовите стойности на серния диоксид са достигали до над 1 200 µg/m3. През 2022 г. превишенията са 23, като през същата година централа бе спряна от контролните органи. През 2023г. превишенията са 9 на брой. За 2020г. - годината преди излизане на централата от студен резерв, превишенията са 0.

По данни на РИОСВ Хасково, през 2019 г. и 2020 г. горивната инсталация на ТЕЦ „Марица 3“ АД не е била в експлоатация. През този период в АИС „Раковски“ не са регистрирани превишения на СЧН и СДН за SO2, се казва в КАВ (но по наша проверка през 2019 година има регистрирани 4 превишения на СЧН).

Таблица I-02. Данни за регистрирани наднормени нива на SO2 в АИС Раковски - КАВ

 

2018г.

2019г.

2020г.

2021г.

2022г.

Допустим брой за 1 КГ*

Брой превишения на СЧН от 350 µg/m3

5

0

0

30

23

24 пъти

Брой превишения на СДН от 125 µg/m3

1

0

0

2

3

3 пъти

Брой превишения на прага за алармиране на населението – 500 µg/m3 превишени в рамките на три последователни часа

0

0

0

1

2

-

Съгласно представените данни, таблица I-02, през последните две години, наднормени нива на SO2 се регистрират в АИС „Раковски“, която обхваща територия от 38 km2 и население от 31 994 жители. Данните показват, че около 6.7% от територията на общината и 72% от населението е било изложено на наднормено замърсяване със серен диоксид, което не отговаря на нормите за КАВ.

Обобщение на резултатите от мониторинга на КАВ:
Анализът на резултатите от мониторинга на качеството на атмосферния въздух по отношение на серен диоксид на територията на Община Димитровград показва:
            ▪ Броят на превишаванията на средночасовата норма за опазване на човешкото здраве (СЧ НОЧЗ), не отговаря на изискванията да не бъде превишавана повече от 24 пъти в рамките на една година. Регистрирани са 30 броя СЧК превишаващи ПС на СЧН от 350 µg/m3 за 2021 г.
            ▪ Максималните СЧК на серен диоксид превишават 5 пъти ПС на СЧН от 350 µg/m3.
            ▪ През 2021 г. е регистрирано едно превишение на алармения праг за SO2 от 500 μg/m3, а през 2022 г. прага за алармиране на населението е превишен два пъти.
            ▪ Регистрираните превишения на ПС за СДН от 125 µg/m3 през 2021 и 2022г., не надхвърлят допустимия брой от 3 превишения за една календарна година.

Според анализа процентното замърсяване различните източници на SO2, като годишните емисии на серен диоксид от промишлените източници в Община Димитровград се дължат основно на ТЕЦ „Марица 3“ АД, която към базовата 2021 г. е генерирала общо 518.13 t/y серен диоксид (от 25 май до края на годината.)

 

Изводът е, че за територията на Община Димитровград, промишлеността е най-големият източник на емисии на серен диоксид в атмосферния въздух. На територията ѝ са разположени един горивен източник на природен газ (пусков парен котел – Неохим АД) с мощност 37.8 MW и един голям горивен източник (ТЕЦ Марица 3) с топлинна мощност над 50 MW. ТЕЦ използва като основно гориво лигнитни въглища, което от своя страна води до високо съдържание на серен диоксид в димните газове.

В доклада се отбелязва и наличието на пренос серен диоксид от други райони в страната, като най-общо, за района на гр. Димитровград преноса при СЧК е от порядъка на 50 µg/m3, a при СДК между 20 - 30 µg/m3. Трябва да се отбележи, че тези стойности са при нормална експлоатация на СОИ на ТЕЦ.

Част от по важните мерки, които са разписани в програмата за справяне със замърсяването на кратко са:

*Проучване на възможността за изграждане и поддържане на система за ранно предупреждение за прогнозиране на наднормено замърсяване на атмосферния въздух, в следствие от работата на ТЕЦ

*Преразглеждане и при необходимост актуализиране на разработения оперативен план за действие по чл.30 от ЗЧАВ, които да е актуален на съществуващите условия на замърсяване.

*Изпълнение на проект за „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление“, по ОПОС 2014-2020г.Повишаване на ЕЕ в публични и жилищни сгради (еднофамилни и многофамилни), чрез прилагане на мерки за ЕЕ.

*Системни проверки от междуведомствена комисия, съставена от представители на общината, РИОСВ и ОУ на МВР за нерегламентирано изгаряне на гуми, пластмаси и други отпадъчни материали за отопление и за нерегламентирано изгаряне на отпадъци на открито, даване на предписания и налагане на глоби. Изграждане, ремонт и поддържане на улична мрежа.

*Реализиране на инвестиционни проекти за подобряване на обществения транспорт и подобряване на съществуващата транспортна схема на Димитровград. Изграждане на инфраструктура за електрически автомобили (зарядни станции). Изграждане на паркинги за електромобили.

*При закупуване на нова транспортна техника за нуждите на Община Димитровград, да се прилагат изискванията на Регламент (ЕО) № 715/2007 на Европейския парламент и на Съвета от 20 юни 2007г. за типово одобрение на моторни превозни средства по отношение на емисиите от леки превозни средства за превоз на пътници и товари-минимум Евро 6.

*Поддържане на „синята“ зона за паркиране в центъра на града и при необходимост разширяване на обхвата ѝ.

*Изграждане на нови велоалеи и прилагане на мерки за насърчаване на велосипедното движение

*Закупуване на електрически превозни средства за нуждите на общинската администрация

*Ежегодно периодично миене на уличната мрежа на града с увеличен годишен обхват спрямо базовата 2021 година.

*Благоустройство и озеленяване на крайпътните и междублокови пространства, с цел защита от прах и газове.

*Поддържане на автоматизирана система за информиране на населението за качеството на атмосферния въздух в Община Димитровград.

*Поддържане на сензорните станции към  общинската система за наблюдение и контрол КАВ. Осигуряване качеството, чрез проверка и калибриране на анализаторите от акредитираната лаборатория.

Но в същото време, някои важни мерки, които бяха заложени в първоначалния вариант на КАВ са премахнати в последната версия, която трябва да бъде гласувана от месния общински съвет. Това са мерки, които биха имали положителен ефект за справянето с проблема, като:

*Изграждане и поддържане на система за ранно предупреждение за прогнозиране на наднормено замърсяване на атмосферния въздух.

*Надграждане на Информационната система за информиране на гражданите за КАВ с данни в реално време. - С тази мярка населението би било информирано при регистриране на превишения и данни за нездравословен въздух по време на замърсяването, а не евентуално след като замърсяването е преминало, с цел да ограничат евентуалното си излагане на вредно въздействие на серния диоксид

*Актуализиране на оперативния план за действие по чл. 30 от ЗЧАВ, които да е актуален към условията на замърсяване. Сегашния оперативен план показа, че не действа и при превишенията на алармените прагове, населението не бе своевременно информирано, не са предприемани адекватни мерки, с които да бъде предупредено населението да спазва препоръките, като да се прибере и остане по домовете си, да не се излага на физическа активност и др.

*Разработване и интегриране на платформи и мобилни приложения за екологичното състояние на градската среда/ отпадъци, въздух, потребление на енергия, качество на питейна вода, морска вода, състояние на реки, язовири, слънцегреене, радиация и др.

*Провеждане на информационни кампании за запознаване на обществеността с въздействие на серния диоксид върху здравето на хората и запознаване с предпазните мерки, които следва да бъдат предприети от засегнатите чувствителни групи от населението.

Христо Христозов

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини