Опасно мръсен въздух в много градове у нас, включително и в Димитровград

Повече от двойно превишаване на нормата за замърсяване на въздуха в редица места в България. Това отчитат както от официалния Европейски индекс за качеството на въздуха, така и българската гражданска платформа airbg.info. Заради ситуацията с лошото качество на въздуха в София, от Столичната община призоваваха гражданите да ползват градския транспорт. 

Индексът на Европейската агенция по околна среда отчита, че от лошо до много лошо е качеството на въздуха в София, Пловдив, Смолян, Димитровград, Несебър, Сливен, Горна Оряховица, Плевен и Русе.

От българската гражданска платформа airbg.info отчитат като много замърсен въздуха и в района на Кюстендил, Велинград, Троян, Севлиево и почти цяла София.

Причината за превишенията на средноденонощната норма на фини прахови от 50 микрограма на кубичен метър през последните дни, а вероятно и в следващите, е използването на твърдо гориво за битови нужди и емисии от автомобилния транспорт в съчетание с неблагоприятни метеорологични условия.

Затова от Столичната община призоваваха гражданите да ползват градския транспорт. Но не беше обявено въвеждането на еко мярката "зелен билет", който важи за всички линии срещу 1 лев на ден, при измерени над 150 микрограма фини прахови частици. За първи път такъв беше въведен през 2019 година.

От там препоръчаха и шофьорите да не оставят двигателя на автомобила включен при престой по-дълъг от три минути. 

От Столичната община молят също домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Беше съобщено, че Столичният инспекторат засилва проверките в автосервизи, строителни обекти, както и проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Съставени са 10 акта за нарушения с отпадъци, нерегламентирано горене и замърсяване от строителни обекти.

Съветите на лекарите при толкова лоши показатели на атмосферния въздух са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. 

При ходене пеша препоръките са да се избира маршрут, който не е покрай големите градски булеварди и натоварени улици. 

От Столичната община препоръчаха утре в училища и детски градини да НЕ се провеждат занимания на открито заради прогнозата за мъгли, които задържат прахови частици в атмосферата.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини