Терзиев даде завода за отпадъци на прокуратурата

Докладът от проверката в Столичното предприятие за третиране на отпадъци е даден на прокуратурата. Заводът не преработва отпадъка, а бонусите растат в геометрична прогресия.

Това заяви кметът на София Васил Терзиев на пресконференция в Столичната община.

Заводът трябва да преработва значително повече отпадъци, вместо да ги депонира. Вместо това, клетките се пълнят с непреработен боклук, посочи Терзиев, цитиран от БТА. Третата клетка за депониране е запълнена, четвъртата, поседна, се пълни бързо, информира кметът. Той каза, че ако тази практика не бъде спряна, в рамките на няколко години София ще има голям проблем с отпадъка. „В рамките на три години с това темпо ще се запълни и четвъртата клетка за депониране на отпадъци“, заяви Васил Терзиев. Според него изходът от ситуацията е повишаване на качеството на RDF-а, както и вдигне на процента на преработване на отпадъка, защото по думите му сега този процент е само два процента.

Терзиев обобщи 130-те страници от доклада от проверката в завода с думите „безхаберие, безразборно харчене на пари и безотговорност“.

Николай Савов, временно изпълняващ длъжността директор на завода, съобщи на пресконференцията, че в сградата за механично сепариране от 47 машини 39 са за основен ремонт. В сградата за RDF от 136 машини, 86 са за основен ремонт и това е в рамките на 9 години, откакто заводът работи. През последните три години са подписани над 470 договора за поддръжка, като са похарчени 113 млн.лв., съобщи той. Основната работна заплата на работник в завода за юли 2023 г. е 940 лв. заедно с бонусите. В същото време заместник-директорът е получил 12 хиляди лева за юли 2023 година, информира Николай Савов. В този месец заводът не функционира и всичко отива на депо, допълни той и обясни, че се отчитат количества, които обаче се заравят в земята.

Установяваме, че има само две месеца, в които са спазени тонажите за депониране. Между 8 и 12 хиляди тона отпадъци реално не са отчетени, че са депонирани, съобщи Николай Савов. По думите му оборудването в завода е доставено на много високи цени, с поръчки, чиито прогнозни стойности съвпадат с една единствена оферта. Голяма част от оборудването дори не е отразявано в системата, която контролира кога едно оборудване е влязло в завода и кога не е, съобщи Савов. Той даде пример с лентов транспортер, който на 3 май миналата година е приет като основно средство, а 47 дни след това е нарязан на скрап, без да има потвърждение, че изобщо е работил, съобщи още Николай Савов.

Васил Терзиев каза, че едно от първите неща, които новото ръководство на общината е направило след встъпване в длъжност, е било да се занимае с проблемите на завода за отпадъци, тъй като са имали информация за нередности. Част от действията бяха да сменим директора и да назначим Николай Савов за временно изпълняващ, припомни столичният кмет. Паралелно с това назначихме и вътрешен одит от страна на Столичната община, за да влезем в дълбочина, каза Терзиев. Като основни изводи от доклада той изведе покупка на оборудване на многократно завишени цени, съоръжения, които не са поддържани и са се счупили много преди да заработят, както и раздаване на щедри бонуси, без да има високи резултати от работата.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини